Fule: România şi Bulgaria afectează extinderea UE

UE va primi noi membri când va fi pregătită, având în vedere

„Ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces”

UE va primi noi membri când va fi pregătită, având în vedere "lecțiile" cu România și Bulgaria.

Admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării, afirmă Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere.

Întrebat ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Fule a răspuns, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, potrivit Mediafax:

Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională

Stefan Füle,

Comisar european pentru Extindere

“Înainte ca eu să încep să lucrez pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi de a monitoriza calitatea bună a nivelului de pregătire a statelor membre”.

C.A.

 

NICIUN COMENTARIU