3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 4:55
No menu items!

Fukushima: Nouă scurgere la un rezervor cu apă radioactivă

spot_img

Fukushima1

Tepco, compania care administrează centrala avariată de la Fukushima a anunţat, vineri, descoperirea unei noi scurgeri de la un rezervor cu apă radioactivă de acelaşi tip cu cel care a suferit aceeaşi problemă în urmă cu câteva luni, relatează AFP.

„Un tehnician al unei întreprinderi partenere ce a intervenit la fața locului a remarcat această scurgere vinery dimineață”, a explicat Tokyo Electric Power (Tepco.

O măsurătoare efectuată la 50 de centimetri de punctul unde s-a înregistrat scurgerea a indicat o radioactivitate de 30 milisirverți pe oră, un nivel mai degrabă ridicat, dar care este generat în principal de raze beta, de care lucrătorii se pot proteja cu uşurinţă.

Scurgerea se află la o înălţime de 2,5 metri, în partea inferioară a unui enorm rezervor cilindric format din plăci de oţel.

Un model similar de rezervor a condus la scurgerea a 300 de tone de apă radioactivă în august, un incident calificat atunci ca fiind “grav” de către Autoritatea de reglementare nucleară.

Tepco intenționează să înlocuiască rezervoarele care au plăci puțin fiabile cu alte modele mai sigure și să crească capacitatea de stocare la 800.000 de tone în 2016, față de circa jumătate în prezent.

O parte din această scurgere de apa radioactivă se scurge în Oceanul Pacific, în apropiere de centrala Fukushima Daiichi, grav afectată de cutremur și tsunami la 11 martie 2011, ceea ce stârnește îngrijorări la nivelul comunității internaționale.

C.A.