5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 19:17
No menu items!

Fukushima: Apă radioactivă într-o fosă care duce spre mare, după trecerea taifunului Wipha

spot_img

Operatorul centralei japoneze avariate a anunțat în noaptea de miercuri spre joi că a găsit apă radioactivă într-o fosă care duce spre mare, probabil, în urma ploilor abundente provocate de taifunul Wipha, informează AFP.

Niveluri de la 1.400 la 2.300 becquereli pe litru de radiații beta (în special de stronțiu-90) au fost detectate în apa din fosa care leagă zona unde sunt instalate rezervoarele de apă radioactivă și Oceanul Pacific.

Nivelul de 1.400 becquereli/litru a fost detectat la aproximativ 150 metri de mare și niveluri mai ridicate de 2.000 și 2.300 de becquereli/litru în alte două locuri din amonte.

Acestea sunt cele mai mari cifre ale măsurătorilor făcute până în prezent la aceste puncte, unde sunt efectuate controale zilnice.

„Credem că, din cauza taifunului, ploaia a adus cu sine terenul contaminat din jur în fosă”, ridicând radioactivitatea, potrivit unui comunicat al Tepco.

Tepco asigurase miercuri seara că a luat măsuri de precauții adecvate înainte de trecerea taifunului Wipha, însă precipitațiile au depășit previziunile companiei, compania ajungând cantități mari de apă de ploaie ce s-a acumulat în zona rezervoarelor înconjurate de diguri mici de 30 de centimetri.

C.A.