3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:13
No menu items!

Fukushima: 44 de miliarde de euro ar putea fi necesare pentru decontaminarea regiunii

spot_img

Fukushima: 44 de miliarde de euro ar putea fi necesare pentru decontaminarea regiunii

Decontaminarea şi curăţarea regiunii din jurul centralei de la Fukushima ar putea costa până la 5.800 de miliarde de yeni (44 de miliarde de euro), potrivit unui studiu oficial, informează AFP.

Conform Institutului naţional al ştiinţelor şi tehnologiilor industriale, operaţiunile de curăţare şi decontaminare ar urma să coste de cinci ori mai mult decât estimările iniţiale ale guvernului, costul variind  în funcţie de scenariile anticipate: unul dintre acestea prevede transportul şi stocarea solului contaminat în zone agricole, în timp ce un altul evocă o ipoteză potrivit căreia solul din zonele contaminate ar fi, pur şi simplu, returnat în locul de origine.

Luni, Tokyo Electric Power (Tepco) a admis pentru prima dată, după ce afirmase contrariul, că apă contaminată acumulată la baza centralei nucleare s-a în Oceanul Pacific, la o săptămână după o alertă dată de autoritatea pentru siguranţă nucleară privind o posibilă scurgere.

Miercuri, Tepco a anunţat o nouă emisie de vapori deasupra clădirii reactorului 3 al centralei, a treia în decurs de o săptămână. Măsurătorile efectuate nu au relevat nicio creştere a emanaţiilor radioactive, compania adăugând însă că nu cunoaşte încă originea vaporilor, una dintre ipoteze fiind că ar fi vorba de o evaporare a apei de ploaie acumulate.

În prezent sunt oprite 48 din cele 50 de reactoare nucleare ale ţării, majoritatea din precauţie, după accidentul de la Fukushima.

C.I.