15.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 10:24
No menu items!

FT: Uniunea Europeană caută metode de a impune Israelului ”soluția celor două state”

spot_img

Uniunea Europeană a îndemnat statele membre să impună ”consecințe” asupra Israelului dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu continuă să se opună la crearea unui stat palestinian, potrivit unui document citat de Financial Times (FT). Bruxelles-ul încearcă să intensifice presiunea asupra Israelului pentru a avansa eforturile de pace pe termen lung.

Amenințarea propusă, care va fi discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE de luni, subliniază neliniștea tot mai mare față de poziția Israelului în rândul multor aliați occidentali, pe măsură ce crește numărul civililor morți în războiul împotriva palestinienilor din Gaza, iar instabilitatea în Orientul Mijlociu atinge cote periculoase.

Într-un document distribuit în capitalele statelor membre înainte de reuniunea de luni, Bruxelles-ul a propus ca statele membre ale UE să ”stabilească consecințele pe care intenționează să le atașeze la angajarea sau neangajarea” în ceea ce privește planul de pace propus. Planul include statutul de stat pentru Palestina și recunoașterea reciprocă a suveranității – așa-numita ”soluție a celor două state”.

În weekend, Netanyahu și-a supralicitat poziția în privința planului său că Israelul trebuie să mențină ”controlul de securitate asupra întregii zone la vest de [râul] Iordan”, teritoriu care cuprinde Gaza asediată și Cisiordania ocupată. El a reiterat această poziție după o convorbire telefonică cu președintele SUA Joe Biden, care declarase anterior că Netanyahu ar putea fi deschis la un compromis.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat duminică că refuzul de a accepta o soluție cu două state și „negarea dreptului la statutul de stat pentru poporul palestinian” sunt inacceptabile.

Poziția oficială a pe termen lung a UE este aceea a existenței a două state, o cerință pe care liderii blocului au repetat-o după atacurile Hamas de pe 7 octombrie. Seria de atacuri ale islamiștilor din Hamas a dus la moartea a aproximativ 1.200 de israelieni, iar ofensiva Israelului a provocat peste 25.000 de victime în rândul palestinienilor.

Influența UE asupra Israelului este semnificativ mai slabă decât cea a SUA. Însă UE are un acord de asociere cu Israelul, care presupune elemente preferențiale în materie de comerț și investiții, un statut care a făcut din UE cel mai mare partener comercial al Israelului.

Un înalt oficial UE a declarat: „Propunem câteva idei statelor membre. Și o parte din aceste idei … reprezintă modul în care vom folosi condiționalitatea noastră în viitor pentru a vedea cum putem realiza … cele două state”. Oficialul a adăugat că planul este bazat pe stimulente și descurajări.

Un al doilea oficial UE a declarat pentru FT că propunerea reflectă supărarea multor dintre cei 27 de membri ai blocului față de refuzul Israelului de a se angaja în planul celor două state, dar a avertizat că discuțiile de luni sunt „preliminare” și că orice acțiune va fi „la câțiva pași distanță”.

„Este greu să i se impună lui Netanyahu. Dar acesta nu va rămâne în funcție pentru totdeauna”, a spus acesta.

Printre cererile UE prezentate în document:

  • ”Un stat palestinian independent care să trăiască alături de Israel, în pace și securitate, cu o normalizare completă și o dezvoltare substanțială a relațiilor de securitate și cooperării economice”.
  • „Un element esențial al planului de pace ar trebui să fie dezvoltarea unor garanții solide de securitate pentru Israel și pentru viitorul stat palestinian independent, condiționat de deplina cooperare diplomatică și a integrării atât a Israelului, cât și a Palestinei în regiune”.

Israel Katz, ministrul de externe al Israelului, urmează să participe la reuniunea miniștrilor de externe. Omologul său palestinian Riyad al-Maliki va participa separat. Reprezentanții Egiptului, Iordaniei și Arabiei Saudite, precum și secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit, vor participa la prânz.

V. B.