joi, 25 februarie 2021 - 5:00

FSE Spiru Haret: Cadrele didactice din învățământul preuniversitar nu trebuie să se mai implice în strângerea de fonduri

FSE-Spiru-Haret

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar nu trebuie să se mai implice în strângerea de fonduri pentru vreo activitate a școlii, a declarat luni Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

“De ani de zile, învățământul preuniversitar este subfinanțat și mai există doar pentru că părinții și cadrele didactice susțin financiar desfășurarea actului educațional. Am hotărât să facem acest apel către colegii noștri pentru a-i proteja. Cazurile prezentate de mass-media nu pot oferi o privire de ansamblu asupra întregului sistem. Cu toate acestea, prin luările de poziție, s-a introdus ideea că tot învățământul este corupt. Le-am recomandat colegilor noștri să nu mai facă apel la părinți. Asigurarea dotărilor școlii cu materiale care sprijină procesul instructiv-educativ de calitate este de competența autorităților administrației publice locale și centrale, iar cadrele didactice trebuie să solicite ferm fondurile necesare”, a spus Marius Ovidiu Nistor.

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” consideră că este nevoie de o dezbatere la nivel național privind rolul angajatului din unitatea de învățământ și necesitatea înscrierii în noua Constituție a principiului gratuității învățământului de stat.

“Nu trebuie să uităm însă că beneficiarii direcți ai sistemului de învățământ sunt elevii. Pe cale de consecință, primii interesați de bunul mers al învățământului ar trebui să fie părinții — aceia care, prin plata impozitelor și a altor dări către stat, plătesc deja pentru educarea copiilor lor, astfel că nu ar trebui să mai susțină financiar unitatea de învățământ prin fondul clasei și al școlii. În aceste condiții, este imperios necesar ca aceștia să se implice pentru ca școala să primească finanțarea necesară acoperirii tuturor costurilor școlarizării, punând presiune pe autoritățile administrației publice locale și centrale pentru a suporta, din fondurile publice, ceea ce ei plăteau prin chetele de la nivelul unităților de învățământ”, a adăugat președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” consideră că trebuie reconsiderat nivelul costului standard per elev și adoptate atât Codul de etică cât și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

De asemenea, FSE Spiru Haret apreciază că montarea de camere video în clasele de curs este ilegală aducând atingere imaginii proprii, iar o parte din incidentele care au loc în școli sunt cauzate de părinții care își învață copiii, încă de mici, că profesorii au numai obligații față de ei.

Lucian Mera