-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 9:35
No menu items!

FSANP: Angajații din penitenciare amenință cu proteste în luna februarie

spot_img

penitenciar

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) va iniția, începând cu luna februarie, acțiuni de protest și va notifica organismele internaționale, dacă Guvernul va continua să-și ignore obligația de a îmbunătăți condițiile de lucru în penitenciare și de a asigura condițiile necesare bunei desfășurări a activității.

“Sistemul penitenciar din România este cronic subfinanțat, iar condițiile din penitenciare sunt în continuare, în pofida angajamentelor politice, cele pentru care Romania a fost condamnată de către Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Solicităm Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investițiilor în îmbunătățirea condițiilor de muncă. Există situații în care peste 50% din personalul unui penitenciar, conform cifrelor furnizate de către evaluările de medicina muncii, suferă de boli cauzate de mediul de lucru. E vorba de boli cardiovasculare, afecțiuni neurologice, boli cronice pulmonare, afecțiuni dermatologice, afecțiuni gastrice și hepatice”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Potrivit FSANP, un risc major pentru siguranța locurilor de deținere îl reprezintă lipsa personalului, motiv pentru care s-a ajuns la peste 300.000 de ore lucrate suplimentar, dar neacordate salariaților.

“Conform bugetului Administrației Naționale a Penitenciarelor, mai puțin de 100 de lei pe lună sunt alocați pentru reparații curente la nivelul unui penitenciar. Banii pentru utilități și cheltuieli de funcționare se speră ca vor fi asigurați cu prilejul viitoarelor rectificări”, precizează comunicatul.

A.V.