25.2 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 21:48
No menu items!

Fruntaşii la datorii primesc prime de murături și Crăciun

spot_img

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor încasa de Crăciun prime de aproximativ 700 de lei fiecare, acestea fiind prevăzute în contractul colectiv de muncă, a anunțat conducerea complexului.

La Complexul Energetic Oltenia sunt peste 18 500 de salariaţi, dintre care 15 500 sunt mineri.

Primele sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă și vor fi egale de la director, la simplu miner.

Complexul Energetic Oltenia, înființat acum un an, a pornit de la început cu pierderi de 31,4 milioane de euro, conform datelor financiare pe 2010. Creşterea cifrei de afaceri, previzionată de Ministerul Economiei în jurul a unui miliard de euro şi realizarea de economii anuale de aproximativ 80 de milioane de euro sunt ţinte care nu se pot atinge decât prin reduceri uriaşe de personal. Cea mai neprofitabilă firmă din cele care compun CEO este Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, abonată a listelor de datorinici la stat, având cel mai mare număr de angajaţi şi datorii la bugetul de stat situate, la finalul lui 2011, la circa 75 de milioane de euro. Numărul angajaților era, în 2011, de 8100 cu 200 de angajați mai puțin ca în anul precedent.

Pentru prima dată, în luna septembrie, angajații CEO au primit „prima de murături”, în valoare  de 725 de lei, negociată de sindicate cu administraţia din Complexul Energetic Oltenia.

Sindicaliştii spun că, dacă ambele categorii de salariaţi din cadrul CEO beneficiază de o primă de 700 de lei, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre salarii, existând în continuare diferenţe salariale semnificative între angajaţii din cele patru componente ale CEO, respectiv unităţile energetice de la Craiova, Rovinari, Turceni şi fosta SNLO.