16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:17
No menu items!

Frunda: Dacă Băsescu îl respinge pe Silaghi, Ponta îl poate propune din nou şi nu mai poate fi refuzat

spot_img

Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat luni, că, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu respinge numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor, premierul îl poate propune din nou tot pe acesta, iar şeful statului nu mai poate refuza desemnarea.

„Politic şi juridic, ca finalitate, decizia Guvernului până la urmă trebuie să fie acceptată de către preşedinte. Chiar dacă el nu este de acord cu numirea unui ministru, în speţă a domnului Silaghi, şi respinge numirea acestuia, Guvernul poate face a doua oară aceeaşi numire şi atunci preşedintele nu are încotro”, a declarat Frunda la RFI.

 Gyorgy Frunda a adăugat că Traian Băsescu vrea ca Silaghi să ajungă ministru cât mai târziu şi vrea ca privatizarea CFR Marfă să fie făcută de către ministrul interimar.

„Ce se ascunde în spatele acestei dorinţe, ce cărţi are în mânecă, asta nu ştiu, dar e probabil, cunoscând personalitatea preşedintelui republicii, să-i întindă o capcană premierului să ia o anumită decizie, în calitate de ministru interimar al Transporturilor, sau să ia o decizie pe care să o discute şi să ajungă la un compromis cu el”, apreciază consilierul onorific al premierului.

„Cred, cunoscându-i personalitatea preşedintelui republicii, că vrea să se implice în privatizarea CFR Marfă şi vrea ca voinţa lui să fie discutată, negociată, cu Guvernul, bineînţeles, prin premier, care are dubla calitate – şi cea de ministru al Transporturilor, chiar dacă este doar ministru interimar. Desigur, premierul poate să renunţe la interimat şi să numească alt ministru interimar, ceea ce Constituţia şi legile îi permit, dar cred că nu face bine stabilităţii politice din România, la care am ajuns foarte greu în ultimul an. Cred că este un factor perturbator în relaţiile României atât în UE, cât şi cu partenerii economici. Acum când se văd posibilităţi de investiţii în România, cred că ar fi mai înţelept să se numească ministrul definitiv la Transporturi, care să-şi asume răspunderea politică şi juridică pentru deciziile pe care le va lua”, a mai declarat Frunda.

Liderul PNL Crin Antonescua declarat, sâmbătă seară, că președintele Traian Băsescu i-a spus că-l lasă pe premierul Victor Ponta interimar la Ministerul Transporturilor, pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă.

Andrei Tudor