-3.8 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 0:39
No menu items!

Fructele și legumele din R. Moldova ar putea ajunge în hipermarmarketurile din România

spot_img

Statele UE caută rezolvare la problema embargo-ului impus de Rusia

mere

Fructele și legumele proaspete ale producătorilor din Republica Moldova și-ar putea găsi desfacere pe piața românească, după restricțiile impuse acestor produse de Federația Rusă, din motive politice.

Stabilirea unor relații directe pentru acest scop a fost discutată joi, la sediul Ministerului Agriculturii din București, la o reuniune la care au participat secretarul de stat Daniel Botănoiu, o misiune a reprezentanţilor Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă, condusă de Vlad Loghin, vice-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, și Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Botănoiu a menționat susținerea Guvernului român pentru producătorii agricoli din Republica Moldova pentru a depăși situația economică delicată provocată de embargoul impus de Rusia.

Reprezentantul Republicii Moldova a prezentat potențialul Republicii Moldova pentru export: mere proaspete și mere pentru procesare, prune și struguri de masă.

Delia Nica a propus ca în perioada următoare să aibă loc discuții între fiecare hipermaket și producătorii din Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat avantajos pentru ambele părți.

Comisia Europeană a anunțat intenția de a dubla contingentul Republicii Moldova pe piața unică pentru mere, prune și struguri de masă și grăbirea procedurilor astfel încât contingentul să intre în vigoare cât mai curând.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a trimis în Republica Moldova o echipă de experți pe domeniul fitosanitar pentru a pune la punct procedurile de acces ale produselor agricole pe piața comunitară.

V.B.