10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:14

Frontul Național, pe primul loc la alegerile regionale din Franța

spot_img

Frontul Național (FN), partid de extremă-dreaptă și anti-UE, a câștigat cele mai multe voturi la alegerile regionale de duminică din Franța, pe fondul situației de securitate precare și a reticenței față forțele politice tradiționale.

FN se află pe primul loc în cel puțin șase din cele 13 regiuni ale Franței, după primul tur de scrutin. Mișcarea ”Republicanii”, condusă de fostul președinte Nicolas Sarkozy, s-a clasat pe locul al doilea, înaintea Partidului Socialist, care se află la putere.

Sondajele la ieșirea de la urne arată următoarele cifre: FN – 30,8%, Republicanii – 27,2%, PS – 22,7%.

Marine Le Pen (foto), lider al FN, a câștigat peste 40% din voturi în regiunea Nord- Pas De Calais – Picardia, la fel ca și nepoata sa Marion Marechal-Le Pen, care a candidat în Provența-Alpi-Coasta de Azur. Cele două sunt favorite pentru turul al doilea, programat pentru 13 decembrie.

Miza pentru turul al doilea este posibilitatea unor alianțe între partidele tradiționale – socialiști și gaulle-iști – pentru a bloca FN.

Regiunile au puteri extinse în politici de transport local, educație și dezvoltare economică. FN propune o serie de politici bazate pe naționalism economic, pe blocarea imigrației și a liberei circulații în interiorul UE. Popularitatea FN a crescut după atacurile teroriste din Paris de pe 13 noiembrie.

Marine Le Pen speră ca aceste alegeri să reprezinte o rampă de lansare pentru alegerile prezidențiale din 2017, la care vrea să candideze.