1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:17
No menu items!

Fraudele cu fonduri europene, o prioritate pentru Codruța Kovesi, ca șef al DNA

spot_img

Codruta KovesiFostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, a fost audiată, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii, fiind propusă pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Kovesi a spus că vrea să înfiinţeze în cadrul DNA o structură de poliţie specializată în investigaţii financiare, pentru identificarea bunurilor persoanelor cercetate.

Ea a mai susţinut că dorește să fac o prioritate din investigarea cauzelor care vizează fraude cu fonduri europene şi achiziţii publice. De asemenea, ca șef al DNA, Kovesi va efectua o analiză a dosarelor vechi, respectiv a celor mai vechi de un an de la înregistrare sau mai vechi de şase luni de la începerea urmăririi penale.

Fostul procuror general intenționează, ca șef al DNA, să implementeze un mecanism prin care procesele verbale de redarea convorbirilor telefonice să aibă un regim special.

Este important ca toate comunicările privind procesele de redare a covorbirilor telefonice să se facă în sistem electronic, imprimarea acestora să se facă pe bază de cartelă cu semnătură digitală, aşa fel încât în orice moment să poţi să ştii cine a accesat documentul, cine l-a imprimat, cine a folosit acel document

Laura Codruța Kovesi
procuror

Printre punctele slabe ale DNA ea a identificat resursele umane insuficiente, respectiv funcţiile de conducere neocupate, cât şi celelalte posturi vacante.

Codruţei Kovesi îi vor urma la interviuri Alina Mihaela Bica, propusă pentru funcţia de şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Giorgiana Hossu, nominalizată la postul de adjunct al şefului DIICOT.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror genera, și Bogdan Licu, nominalizat ca prim-adjunct al procurorului general, precum şi Codruţ Olaru, candidat la funcţia de adjunct al procurorului general, au fost audiaţi miercuri la CSM.

Andrei Tudor