0.2 C
București
joi, 30 noiembrie 2023 - 9:27
No menu items!

Fraudele blochează programele europene

spot_img

Sandrine de Buggenoms, şefa Unităţii de Audit a Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Dezvoltare Urbană din Comisia Europeană, a declarat vineri că România se confruntă cu dificultăţi în identificarea şi prevenirea fraudei în absorbţia fondurilor europene, motiv pentru care oficialii europeni au transmis autorităţilor române scrisori de avertisment pentru anumite programe operaţionale.

”Vrem să vedem frauda identificată şi prevenită, este evident că România se confruntă cu provocări şi dificultăţi în acest sens. După cum s-a mai afirmat, un program operaţional a fost întrerupt din acest motiv, dar pot să vă spun că au fost şi alte programe operaţionale în care au fost transmise scrisori de avertizare în acest sens şi pot afirma că în mai multe programe operaţionale avem această situaţie”, a spus Sandrine de Buggenoms la o conferinţă de profil organizată de Ministerul Afacerilor Europene.

În context, ea a exprimat preocuparea Comisiei Europene faţă de suspiciunile de fraudă din sistemul românesc de absorbţie a fondurilor structurale.

”Trebuie să spun că, din păcate, identificăm un număr destul de ridicat de suspiciuni privind conflictul de interese şi aceasta constituie o problemă, pentru că aduce atingere imaginii României şi trebuie să găsim prin urmare o soluţie. Avem toleranţă zero pentru fraudă şi vrem să vedem rezultate în această privinţă’, a subliniat oficialul european.

De asemenea, Comisia Europeană este interesată de rezultate concrete în prevenirea conflictului de interese şi a fraudei în absorbţia de fonduri europene.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea a precizat că în acest moment România are un program operaţional sectorial suspendat şi trei întrerupte.

Potrivit acestuia, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – de la Ministerul Muncii – este suspendat iar întrerupte sunt POS Mediu – de la Ministerul Mediului, POS Dezvoltarea Competitivităţii Economice – de la Ministerul Economiei, şi POS Transporturi – de la Ministerul Transporturilor.

Săptămâna trecută premierul Victor Ponta a primit o scrisoare semnată de comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, şi transmisă în numele preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso  prin care se susținea că planul Guvernului de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor UE prezintă doar soluţii pe termen scurt şi nu rezolvă deficienţele structurale pe termen lung şi a condiţionat reluarea plăţilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Scrisoarea reprezintă un răspuns la planul Guvernului român de a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a înmânat oficialului CE în vizita efectuată în urmă cu o lună la Bruxelles, şi a constituit baza discuţiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucureşti pe această temă.