12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:03

Fraude la Loteria bonurilor. Cât au încasat primii câștigători

spot_img

Ministerul Finanţelor Publice a plătit premiile pentru prima Loterie Fiscală, câte 56 de lei pentru 17.837 bonuri, după ce a respins aproape 400 de cereri

bonuri

Din cele 400 de cereri respinse, Fiscul suspectează, în 65 de cazuri, că s-au produs fraude, așa bonurile respective au fost invalidate. Celelalte 3013 cereri au fost respinse pe motiv că nu îndeplineau toate condițiile legale – informaţiile obligatorii erau ilizibile sau documentele în baza cărora erau revendicate premiile nu erau bonuri fiscale.

Fondul de premiere alocat extragerii a fost de 1.000.000 lei, iar numărul total de cereri de revendicare înregistrate în vederea încasării premiilor a fost de 18.215.

Numărul bonurilor fiscale validate de administraţiile fiscale care au fost luate în considerare la stabilirea valorii unui premiu a fost de 17.902, astfel încât, după împărţirea fondului de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, a rezultat un premiu cu o valoare de 56 lei. La extragere au participat bonurile fiscale emise în intervalul 2 februarie – 28 martie.

În urma efectuării controalelor antifraudă, un număr de 65 de bonuri fiscale au fost invalidate întrucât în legătură cu acestea au fost constatate împrejurări privind săvârşirea unor fapte de natură penală urmând a fi sesizate organele competente.

Ministerul de Finanțe

Situaţiile care au creat suspiciuni sunt:

– sustragerea rolelor jurnal din aparatele de marcat electronice fiscale sau a unor părţi din acestea (care conţineau datele bonurilor fiscale declarate câştigătoare) şi revendicarea premiilor pe baza acestor înscrisuri;

– depunerea unor bonuri care au înscrise date ale unui operator economic care nu funcţiona şi era declarat inactiv fiscal dinainte de data emiterii bonului fiscal depus pentru revendicarea premiului;

– depunerea unor bonuri care nu au fost emise cu aparate de marcat electronice care nu erau declarate la organele fiscale.