3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 9:11
No menu items!

Fraudă bancară în complicitate cu angajați ai Ministerului Economiei UPDATE

spot_img

DIICOT audiază, joi, o sută de persoane într-un caz de fraude bancare estimate inițial la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţilor acestora din Bucureşti, si din alte trei județe. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către Aurel Şaramet, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării, dar și obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse în total 100 de persoane în vederea audierii acuzate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către SRI.

Ministerul Economiei a remis un comunicat în care relatează măsurile luate în urma dosarului deschis de DIICOT: “În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Ministrul Economiei a dispus încetarea activităţii în funcţiile ocupate de celelalte trei persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmând să dispună suspendare lor în situaţia în care DIICOT va lua măsura arestării preventive”.

Statul este, prin Ministerul Economiei, unicul acţionar al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM. Fondul garantează creditele acordate de băncile comerciale în limita a maxim 80%.

 

BRD a remis un comunicat în care declară faptul că activitatea băncii continuă în mod normal: “Groupe Société Générale a luat cunoştinţă de o acţiune întreprinsă de procurorii DIICOT. Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment şi BRD rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz”, se arată în comunicat

 

foto: antena3