14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 19:59

Fratele lui Traian Băsescu a fost reținut de DNA

spot_img

Mircea Băsescu este acuzat de acte de corupție

Basescu Mircea_SZ 2

Mircea Băsescu a fost reținut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de rudele lui Bercea Mondial că a luat bani pentru a-l scăpa de condamnare pe interlop.

Procurorii DNA l-au reținut pe Mircea Băsescu sub acuzația de trafic de influență. Potrivit anchetei, fratele preșdintelui României „a primit, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”.

Concret, potrivit ordonanței reținere, „la începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză”.

Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop. Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond). Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.

DNA
ordonanța de reținere

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București.

Andrei Tudor