14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 11:53
No menu items!

Fratele lui Nicu Gheară şi interlopul Boenică, ridicaţi pentru furturi de pe carduri. Prejudiciul: două milioane de euro

spot_img

Peste 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în Bucureşti şi în 22 de judeţe, dar şi în Marea Britanie, Germania, SUA şi Republica Dominicană, pentru reţinerea uneia dintre cele mai puternice reţele de hoţi de pe carduri destructurate până acum de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Liderii reţelei, ridicaţi deja de procurori, sunt – susţin surse judiciare – Constantin Gheară, zis Tică, fratele controversatului afacerist Nicu Gheară, şi finul acestuia din urmă, Tiţă Marinică.

În acelaşi dosar urmează să fie reţinuţi celebrul interlop Romeo Ursu, zis Boenică, dar şi Lucian Gyuri, zis Piticu – unul dintre principalii suspecţi şi în dosarul privind furtul unor haine Armani.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că reţeaua condusă de cei patru era formată din aproximativ 100 de persoane.

„(…) Acţiunea vizează destructurarea unor grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în  săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, „membrii grupărilor au confecţionat  aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani, pe teritoriile Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei şi  Nepalului.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul  Jandarmeriei Române. Suportul  tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI, DOS şi DGIPI.

Maia Constantin