-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 9:01
No menu items!

Franța transformă certificatul sanitar în certificat de vaccinare

spot_img

Guvernul francez a anunţat vineri o înăsprire a condiţiilor de acces la certificatul sanitar pentru a face faţă variantei Omicron, „care va deveni dominantă la începutul anului 2022”. Astfel, certificatul sanitar se va transforma într-unul de vaccinare, care poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă şi nu doar cu un simplu test negativ.

Anunţul a fost făcut la finalul unui consiliu de apărare sanitară care s-a întrunit pentru a lua în considerare noi măsuri în faţa celui de-al cincilea val de COVID-19 şi a variantei extrem de contagioase Omicron.

Varianta Omicron, a cărei viteză de răspândire este “fulgerătoare în jurul nostru în Europa”,”se va răspândi foarte repede până la punctul de a deveni dominantă de la începutul anului 2022″ în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex, citat de AFP, potrivit Agerpres.

În consecinţa, certificatul sanitar se va transforma la începutul anului într-un certificat de vaccinare, care poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă şi nu doar cu un simplu test negativ.

“De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în certificat”, a clarificat şeful guvernului francez.

Certificatul sanitar este solicitat în special în restaurante, centre comerciale, locuri de divertisment, muzee etc.

Această măsură va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat la începutul lunii ianuarie în parlament, text în care va fi menţionată şi intenţia de “înăsprire a condiţiilor de control şi a sancţiunilor împotriva certificatelor false”, a subliniat Jean Castex.