3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 11:29
No menu items!

Franţa și Austria trimit României medicamente, ventilatoare și alte echipamente medicale

spot_img

Austria și Franța vor trimite în România medicamente, ventilatoare și alte echipamente medicale, ca răspuns la cererea de asistenţă pentru tratarea numărului mare de pacienţi cu COVID-19, transmisă Mecanismului de protecţie civilă al UE, a transmis, joi, Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti.

Austria va trimite 1.075 de colete cu diferite medicamente pentru asistenţă medicală de urgenţă, iar Franţa 89.030 de flacoane suplimentare de medicamente, 18 ventilatoare mecanice, precum şi echipamente şi accesorii medicale.

La acestea se adaugă 200 de concentratoare de oxigen provenite din rezerva medicală strategică rescEU găzduită de Ţările de Jos, 50 de concentratoare de oxigen provenite din Polonia, 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali provenite din Italia, precum şi 15 ventilatoare mecanice şi opt concentratoare de oxigen livrate săptămâna trecută României de Danemarca.

La începutul săptămânii, o echipă medicală din Republica Moldova a sosit în România pentru a oferi asistenţă medicală de specialitate, iar pacienţi însoţiţi de medici sunt transportaţi în Ungaria în vederea tratamentului.

Reprezentanţa CE a amintit că România a solicitat un ajutor financiar din partea UE pentru această operaţiune prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă.

„Mă bucur să constat că elanul solidarităţii statelor membre nu s-a atenuat, în acest moment în care România continuă să se confrunte cu o creştere galopantă a cazurilor de COVID-19. Doresc să mulţumesc Austriei, Franţei, Ungariei şi Moldovei pentru ajutorul acordat României. Pandemia este în continuare o cruntă realitate, iar solidaritatea UE îşi demonstrează încă o dată valorile sale”, a afirmat comisarul însărcinat cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

De la începutul pandemiei de COVID-19, Mecanismul de protecţie civilă al UE a coordonat şi a cofinanţat livrarea a peste 190 de milioane de echipamente medicale şi individuale de protecţie, a consolidat capacitatea spitalelor cu personal medical suplimentar şi a furnizat vaccinuri şi alte echipamente esenţiale în peste 55 de ţări. Uniunea Europeană a creat, totodată, rezerva medicală strategică rescEU.

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut, miercuri, ajutorul Uniunii Europene, pentru aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumab, utilizat la tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, și pentru aducerea în țara noastră a unor echipe medicale care să sprijine personalul din prima linie.

                                                                                                                   Adina Silav