0.9 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 0:46
No menu items!

Francul elvețian a câștigat 16% în raport cu euro. Cursul BNR – 4,32 lei/franc.LIVE UPDATE

spot_img

Aprecierea monedei elvețiene s-a produs ca urmare a deciziei băncii centrale de la Berna

franci

Update 17.27

Situație gravă în Polonia. Zoltul s-a devalorizat cu 18,5% față de franc. 40% din totalul creditelor imobiliare sunt denominate în franci (700.000 de gospodării). Bursa de la Varșovia a scăzut cu 2%.

Update 15.24

Nick Hayek, CEO Swatch: Decizia SNB de astăzi este un tsunami. Pentru industriile exportatoare, pentru turism și, în final, pentru toată țara”

Update 15.22

Reuters pune această mișcare în relație cu intenția Băncii Centrale Europene de a aproba săptămâna viitoare un program de achiziție de obligațiuni de stat ale statelor membre, pentru a injecta bani în piață, a evita riscul deflației și a rezolva criza datoriilor. Fără acțiunea de azi, Banca Centrală a Elveției ar fi fost obligată să cumpere masiv euro, pentru a menține plafonul.

Update 14.47

Alex Dryden, specialist piețe globale JPMorgan Chase Londra, citat de Bloomberg:

Această acțiune adâncește Elveția în experimentul politicii monetare neconvenționale. Banca Națională a Elveției speră că va descuraja astfel investitorii să vadă francul elvețian drept o monedă de refugiu și, astfel, să evite un șoc negativ pentru economia elvețiană.

Update 13.36

Cristian Sima, fost președinte al Bursei din Sibiu și proprietar al unei firme de brokeraj, scrie din Elveția, pe Facebook:

Moneda de refugiu in caz de razboi e francul elvetian. In caz de criza majora financiara e tot francul.Toti cei care si-au parcat banii in elvetia, rusi greci chinezi etc i-au schimbat in franci, de aceea SNB a incercat sa blocheze cursul la 1.2. Elvetia abia acum intelege ca e victima propriului sistem de a profita din ascunsul banilor negri. SNB a tot vindut franci si a cumparat euro la 1.2 acum pierde enorm si va duce economia elvetiana pe butuci.

Update 13.16

Bursa elvețiană este în cădere. Indicele SMI, care cuprinde cele mai lichide 20 de titluri, a căzut cu 8,5%. Pe companii:

Swatch -14%

Nestlé -7,5%

Credit Suisse -10%

UBS -8,73%

Update 13.04

Curs BNR 15 ianuarie: 4,3287 lei/franc, față de 3,7415 miercuri.

Update 12.58

Plafonul de 1,20 pentru cuplul euro/franc a fost menținut de elvețieni în ultimii trei ani pentru a se izola de criza datoriilor din Zona Euro, prin devalorizare artificială și, implicit, ajutarea exporturilor.

Francul elvețian s-a apreciat cu 16% în raport cu euro pe piața din Londra, ca urmare a deciziei Băncii Naționale a Elvției de a renunța la plafonarea cursului la un nivel de 1,20 – euro/franc.

La ora 12.00, ora României, cursul euro/franc a ajuns la 1.0131.

Pe piața din România, unda de șoc este resimțită în mod speculativ la casele de schimb, cursul oficial urmând a fi publicat după prânz, pe baza cursului euro-franc elvețian. În ultimele zile, cursul oficial franc-leu a variat între 3,73 și 3,74.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat la Digi24 că 5% din totalul  creditelor acordate în România sunt în franci elvețieni.