16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 7:51
No menu items!

Francois Hollande, prima vizită în România. Incident la intrarea președintelui Franței în Parcul Carol

spot_img

Președintele Franței, Francois Hollande, și-a început marți vizita de stat în România, fiind primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni.

Președintele francez a fost așteptat pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis și de o delegație formată din ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, și consilieri prezidențiali.

După intonarea imnurilor celor două state, președintele Franței a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale și de o declarație de presă comună.

Un motociclist SPP a căzut

Anterior, Francois Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

La intrarea în parc, unul dintre motocicliștii antemergători din coloana oficială a președintelui Franței a derapat pe carosabil și a căzut.

Motociclistul, angajat al SPP, nu a fost rănit.

Tot marți, Hollande și Iohannis vor merge la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele, unde vor vizita Camera de Control Laser. Apoi, cei doi șefi de stat vor participa la deschiderea evenimentului economic „Parteneriatele franco-române de viitor”.

Francois Hollande va vizita, alături de premierul Dacian Cioloș, fabrica de elicoptere Airbus România. Liderul de la Palatul Elysee are programat și un prânz oficial alături de premierul român. La sfârșitul zilei, Klaus Iohannis va oferi un dineu de stat.

Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui Francois Mitterrand în 1991.

R.D.

foto: agerpres