19.5 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 3:41
No menu items!

Franța vrea rezolvarea problemei romilor „la scară europeană”

spot_img

romi franta

Prim-ministrul francez Jean-Marc Ayrault a anunţat că ţara sa va solicita o reuniune a Consiliului Uniunii Europene pentru a rezolva „la scară europeană” problema romilor, transmite AFP. „Am decis să avem discuţii cu guvernele român şi bulgar, întrucât cetăţenii lor sunt cei vizaţi, iar (ministrul delegat pentru Afacerile Europene) Bernard Cazeneuve se va ocupa de acest lucru”, a afirmat Jean-Marc Ayrault, răspunzând la întrebările socialiştilor francezi în timpul şcolii de vară a Partidului Socialist, desfăşurată în localitatea La Rochelle. „Dorim ca această problemă să fie tratată pe ansamblul Europei şi vom solicita în zilele următoare o reuniune a Consiliului UE”, care va reuni miniştrii vizaţi şi „are va avea ca temă această chestiune”, a precizat premierul francez.

Referindu-se tot la problema romilor, Ayrault a mai afirmat că nu vrea să-şi bage „capul în nisip”. El a prezidat deja miercuri o reuniune interministerială pe acest subiect, după ce în cursul verii au fost desfiinţate mai multe tabere ale romilor, ceea ce a stârnit critici din partea unor asociaţii. Ulterior, guvernul de la Paris a decis să înlesnească condiţiile de angajare în Franţa pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, state de unde provin şi cei mai mulţi dintre romi.
Logica „fermităţii” guvernului socialist în problema desfiinţării taberelor ilegale de romi, cât şi expulzarea acestora, acţiuni organizate de ministrul de Interne Manuel Valls, au determinat Comisia Europeană să pună Franţa sub supraveghere. Dar, într-un comunicat emis miercuri, Comisia Europeană a lăudat „starea de spirit foarte constructivă a guvernului francez în căutarea de soluţii adecvate, cât şi voinţa acestuia de a coopera cu Comisia şi cu celelalte state ale Uniunii Europene”. Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat anterior că aşteaptă de la Franţa „măsuri concrete şi finanţări precise” pentru a îmbunătăţi situaţia romilor.