3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:07
No menu items!

Franța: Reuniune de criză după decapitarea ostaticului francez

spot_img

La Nisa, unde locuia Hervé Gourdel, drapelele au fost coborâte în bernă

 Vizită a lui François Hollande în China pe probleme economie şi relaţii politice

Președintele francez Francois Hollande a convocat joi o reuniune de criză privind angajamentul militar al Franței în Orientul Mijlociu și repercusiunile acestuia în țară, îndoliată de decapitarea unui ostatic francez de către jihadiști algerieni care se revendică de la gruparea Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Șeful statului ar urma să aibă o reuniune cu principalii miniștri și responsabili militari francezi în cadrul unui Consiliu al Apărării.

Șeful diplomației, Laurent Fabius, a vorbit despre continuarea atacurilor aeriene la care iau parte avioane franceze în Irak, subiectul Siria, unde Parisul a refuzat până acum să se implice, și măsurile de securitate în Franța sau pentru cetățenii francezi din străinătate.

În cadrul acestui consiliu, Parisul ar putea decide consolidarea securității teritoriului francez, amplificarea atacurilor în Irak, unul singur într-o săptămână, și chiar extinderea în Siria a intervenției, un lucru pe care nu l-a exclus joi ministrul apărării Jean-Yves Le Drian.

Deși a recunoscut la începutul săptămânii că niciun obstacol legal nu interzice o intervenție în Siria, (o schimbare față de poziția executivului francez de până acum), colegul său Laurent Fabius a reiterat în cursul nopții la postul de radio France Info că Parisul rămâne concentrat în privința Irakului, lăsându-i pe americani să acționeze pe sol sirian.

În cadrul deplasării sale de miercuri la ONU, Hollande a subliniat că asasinarea ‘lașă’ și ‘odioasă’ a lui Herve Gourdel, un ghid montan în vârstă de 55 de ani, executat de grupul algerian Jund al-Khilafa, îi întărește ‘hotărârea’ de a lupta împotriva Statului Islamic.

Potrivit lui Jean-Yves Le Drian, avioane de luptă franceze au survolat joi dimineață Irakul în vederea unor eventuale noi tiruri.

Opoziția de dreapta, care a urmat în majoritate linia adoptată de Francois Hollande în Orientul Mijlociu, a cerut joi ca Franța să desfășoare de asemenea și raiduri în Siria.

Reprezentanți ai comunității musulmane din Franța, cea mai importantă din Europa, cu aproximativ cinci milioane de persoane, s-au declarat ‘îngroziți’ de decapitarea ‘barbară’ a ostaticului.

La Nisa (sud), unde locuia Hervé Gourdel, drapelele au fost coborâte în bernă, iar deputatul-ministru al orașului, fostul ministru Christian Estrosi, i-a cerut lui Francois Hollande să decreteze zi de doliu național. Totodată, un omagiu în memoria ostaticului este prevăzut spre seară la Saint-Martin-Vésubie, un mic sat unde Gourdel înființase un birou de ghizi.

C.A.