“Franța este patria voastră”, asigură Hollande evreii din ţară

Vizită a lui François Hollande în China pe probleme economie şi relaţii politice

În Franța trăiesc între 500.000 și 600.000 de evrei, cea mai importantă comunitate evreiască din Europa

Vizită a lui François Hollande în China pe probleme economie şi relaţii politice

“Franța este patria voastră”, le-a transmis marți președintele francez François Hollande evreilor din Franța, în timp ce numărul actelor antisemite s-a dublat în 2014 în țara care găzduiește cea mai importantă comunitate evreiască din Europa, informează AFP.

Într-un discurs rostit la Memorialul Holocaustului de la Paris cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, șeful statului francez a denunțat creșterea atacurilor antisemite afirmând că reprezintă “o realitate insuportabilă” şi a anunţat totodată o înăsprire a sancțiunilor împotriva rasismului și a antisemitismului.

“Flagelul antisemitismului îi determină pe unii evrei să se întrebe în legătură cu prezența lor în Franța. Voi, francezi de confesiune iudaică, locul vostru este aici. Franța este patria voastră”, a declarat președintele francez, asigurând că guvernul a luat “măsurile necesare pentru ca sinagogile, magazinele, școlile, centrele culturale ale comunității evreiești să fie protejate”.

Totodată, Hollande a afirmat că Franța “nu va uita niciodată” victimele Holocaustului.

În Franța trăiesc între 500.000 și 600.000 de evrei, cea mai importantă comunitate evreiască din Europa și a treia din lume, după Israel și Statele Unite ale Americii.

De la eliberarea din 27 ianuarie 1945, Auschwitz a devenit un simbol al terorii şi al Holocaustului, fiind locul unde 1,1 milioane de bărbaţi, femei şi copii şi-au pierdut viaţa, informează cnn.com.

Emanuel Stan    

NICIUN COMENTARIU