14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 16:05

Franța, amenințată cu atentate de către Al-Qaeda

spot_img

Militanții islamiști din statul african Mali, care au legături cu gruparea teroristă Al-Qaeda au amenințat că vor comite atacuri „în inima Franței”. Un lider al rebelilor a declarat că vor ataca în Mali, în inima Franței și în Europa. Amenințarea a avut loc după ce guvernul de la Paris a ordonat o intervenție militară în Mali, împotriva rebelilor islamiști.

De teama unor represalii teroriste, autoritățile franceze au întărit măsurile de securitate în Hexagon.

Cei aproape 500 de militari francezi au reușit să oprească o ofensivă terestră a islamiștilor spre capitala Bamako, iar avioanele franceze au bombardat pozițiile militanților. Cu toate acestea, rebelii au trecut la contra-atac i au cucerit, luni, un oraș situat în regiunea controlată de către trupele guvernamentale.

Luni a fost cea de a patra zi a intervenției militare a Parisului în Mali, în care și-au pierdut viața doi soldați francezi. În sprijinul Franței urma să vină și Marea Britanie. Dar un avion de transport militar britanic, care urma aterizeze în Mali, nu a putut decola din cauza problemelor tehnice.

Islamiștii aliați cu gruparea Al-Qaeda au promis însă că vor atrage Franța într-un conflict de lungă durată, de genul celui din Afganistan. Președintele francez Francois Hollande a declarat că țara sa nu face decât să sprijine o misiune a celor 15 state vest africane din organizația ECOWAS, prin mandat din partea Națiunilor Unite. E.S.