3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 15:42
No menu items!

Fractură în USL pe referendumul lui Traian Băsescu

spot_img

Parlamentari

  • Liberalii şi pesedistii nu s-au pus de acord cum să îi blocheze președintelui referendumul

PSD si PNL au votat astazi diferit pentu propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru trecerea la Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari. Liberalii au fost impotrivă, PSD şi PDL- pentru, PPDD şi UDMR s-au abtinut. Astfel, această propunere a fost respinsă la diferenţă de un vot. Chiar cu această respingere, Băsescu îşi poate face propriul referendum, deoarece votul Parlamentului este strict consultativ.

Potrivit legii referendumului, neavând o hotărâre votată de către Parlament (propunerea sa fiind respinsă astăzi), Traian Băsescu mai are de așteptat 20 de zile până să semneze decretul de organizare a referendumului dorit de el. Lideri ai PSD au explicat pentru Sursa Zilei că, după trecerea acestui termen, pe preşedintele României nu îl mai poate împiedica nimic să îşi ducă la îndeplinire dorinţa. În cazul în care astăzi ar fi fost adoptată o hotărâre a Parlamentului – dacă ar fi votat şi liberalii -atunci ar fi existat o şansă ca Traian Băsescu să fie blocat de către Curtea Constituţională să demareze un referendum. Practic, Hotarârea Parlamentului putea fi trimisă imediat la Curtea Constituţională, Curte care s-a mai pronunţat  anterior pe subiect (Decizia 799 din 17 iunie 2011) și, prin urmare, era greu de crezut că se va contrazice la distanţă de un an.

Exista o şansă în plus ca Traian Băsescu să nu îşi mai poată duce la îndeplinire planul privind organizarea propriului referendum, însă votul de astăzi i-a deschis calea presedintelui

Surse PSD

Şedinţa de astăzi nu a fost deloc lipsită de tensiune. Preşedintele Camerei Deputaţilor a avut de furcă atât cu liberalii cât şi cu democrat-liberalii.

Sluga sfidează stăpânul, pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, pentru că nu ţine cont de voinţa acestuia, stăpânul nostru este poporul

Ioan Oltean
deputat PDL

Ioan Ghișe a avut un schimb dur de replici cu acelaşi Valeriu Zgonea, acesta din urmă întrerupându-i microfonul liberalului. După mai multe contre, senatorul PNL şi-a spus punctul de vedere, respectiv că nu există o hotărâre a Parlamentului care să abroge hotărârea privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, astfel că, din punct de vedere al legii, președintele este încă suspendat.

Nicoleta Vera

Foto Liviu Untaru