3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 11:46
No menu items!

FPTR: Peste 130.000 de turiști au cheltuit în jur de 7,5 mil. € pentru minivacanța de Rusalii

spot_img

Mai mult de 130.000 de turiști, dintre care 50.000 pe litoral și 45.000 în pensiuni din întreaga țară, au cheltuit în minivacanța de Rusalii aproximativ 7,5 milioane de euro, potrivit unui studiu publicat luni de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), realizat pe baza datelor furnizate de către structurile de cazare.

”Anul acesta, românii s-au bucurat de cinci zile de vacanţa datorită sărbătorii de Rusalii, care a venit în continuarea weekend-ului şi a Zilei Copilului. Cu toate acestea, sejurul mediu în această perioadă a fost de numai trei zile. În această perioadă, mai mult de 130.000 de români au profitat de zilele frumoase şi au achiziţionat pachete turistice în ţară, atât pe litoral, cât şi în staţiunile montane sau balneare”, potrivit unui comunicat al FPTR.

În aceste zile, mai mult de 50.000 de români și-au petrecut minivacanța de Rusalii în stațiunile de pe litoral și au cheltuit aproximativ 3 milioane de euro. Cele mai aglomerate au fost structurile e cazare din nordul litoralului – Mamaia și Năvodari, dar foarte mulți turiști au ajuns și în Vama Veche. Dacă în stațiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter și Neptun) au sosit mai mult familii cu copii, în cele din nord şi în Vama Veche au venit în general tineri, atrași de distracție şi petreceri.

Tarifele au fost cu 30%-40% mai scăzute faţă de cele din sezon, iar pentru turiștii care au stat mai multe zile s-au aplicat tarifele din programul “Litoralul pentru toti”.

Chiar dacă la munte s-au anunțat precipitații, 20.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane. Din estimările FPTR, aceștia au cheltuit pe vacanță în jur de 1,2 milioane de euro. La munte, cazarea a costat între 80-500 lei de persoană. Cele mai căutate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei.

Peste 45.000 de romani au preferat să meargă la pensiuni, cele din zona Bran, Moeciu, Mărginimea Sibiului fiind pe primul loc în topul solicitărilor. Pentru astfel de vacanțe, turiștii au plătit aproximatv 2,4 milioane de euro.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-și petreaca vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. La Băile Felix, trei nopţi de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, au costat 600 lei. Per total, cei 15.000 de turiști au plătit pentru vacanță în stațiunile balneare aproape 700.000 de euro.

Aproximativ 1.500 de români s-au orientat spre Delta Dunării, unde s-au cheltuit în această perioadă aproximativ 200.000 de euro.

Datele au fost obţinute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

T.S.