9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 1:36

Fougasse

spot_img

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

fougasse

Fougasse este o pâine franțuzească, asociată cu regiunea Provence, care are la bază ungerea aluatului cu ulei de măsline și presărat cu ierburi aromate.

Ingrediente:

  • 300 gr făină,
  • 30 ml lapte,
  • 1 linguriță zahăr,
  • 20 gr drojdie,
  • 2 lingurițe ulei de măsline,
  • 1 usturoi,
  • 2 felii șuncă,
  • 1/3 roșie,
  • sare,
  • busuioc,
  • cimbru.

Mod de preparare:

Se amestecă sare cu zahăr și drojdie. Încet, încet, drojdia se va înmuia. Laptele se încălzește puțin și se toarnă peste amestecul de drojdie. Se amestecă până când zahărul se dizolvă în întregime.

Făina se cerne, se pune într-un bol și în mijloc se lasă un loc liber unde se va turna laptele cu drojdia. Se frământă aluatul până când nu mai este lipicios, apoi se adaugă 1 linguriță din uleiul de măsline și se mai frământă puțin, cât să se încorporeze uleiul în aluat. Se lasă să crească pentru 30-40 minute.

fougasse1

Între timp, șunca se taie cubulețe, la fel și roșia care se va amesteca cu usturoiul tocat și cu busuioc.

După ce aluatul a crescut, se întinde o foaie, ovală. Pe jumătate se unge cu ulei de măsline și se presară roșia cu usturoi și șunca cubulețe.

fougasse2

Se pliază și se dă forma de frunză; se crestează câteva tăieturi oblice, scurte, similare crengilor de brad. Se presară sare gronjoasă și cimbru pe deasupra și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

fougasse3

Se introduce tava la cuptorul încălzit la 175 grade pentru 30 minute.

Când frunza s-a rumenit deasupra, se scoate să se răcească și se consumă caldă.

fougasse4

Pentru un aspect lucios, se poate unge pe deasupra cu apă, atât înainte de a fi băgată la cuptor, cât și imediat după coacere.

fougasse5

Poftă bună!

Nicoleta Popa