19.8 C
București
miercuri, 1 mai 2024 - 17:57
No menu items!

FOTO/VIDEO. Alegeri prezidențiale în Rusia. Val de incidente, în prima zi de votare. Cum a votat Putin

spot_img

Comisia responsabilă de alegerile din Rusia a transmis că sistemul său de vot online s-a defectat vineri din cauza numărului mare de persoane care au încercat să voteze în acest mod.

În prima din cele trei zile de vot, aproximativ 500.000 de persoane au votat online în cursul dimineţii numai la Moscova, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Oficialii au declarat că prezenţa la vot a ajuns la 24% şi că 27 de milioane de persoane au votat până vineri seara.

Observatorii electorali din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi să monitorizeze scrutinul.

Preşedinta CEC, Ella Pamfilova, o apropiată a lui Putin, a declarat că peste 333.000 de persoane observă alegerile şi că totul decurge ”normal”.

În acelaşi timp, însă, a trebuit să recunoască faptul că au existat nereguli în votul online încă de la început. Oficial, ea a atribuit problemele unui număr mare de alegători care au dorit să voteze online, relatează Agerpres.

Vladimir Putin şi-a exprimat votul electronic

Televiziunile rusești l-au arătat pe Vladimir Putin cum a votat online în prima zi a unui vot prezidențial menit să îi aducă un nou mandat de șase ani.

Înregistrările video publicate îl arată pe Putin mergând spre un computer din biroul său, votându-şi apoi zâmbind şi făcând cu mâna la  cameră. Monitorul computerului a afişat o notificare standard pentru un vot exprimat cu succes.

Este pentru prima dată când votul online este disponibil în timpul alegerilor prezidenţiale, în prezent fiind disponibil în aproximativ o treime din toate regiunile Rusiei, conform TASS.

Incidente la secțiile de votare din Rusia

Autoritățile electorale din Rusia au raportat incidente în care alegătorii au turnat vopsea verde în urnele de vot în prima zi a alegerilor prezidențiale care se desfășoară până la 17 martie. Totodată, cel puțin trei persoane au dat foc cabinelor de vot sau au aruncat cu cocktailuri Molotov, relatează Moscow Times.

Vopseaua, numită zelionka în rusă, a fost folosită pe scară largă în atacurile împotriva figurilor opoziție în anii 2010.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a cerut securitate sporită după ce astfel de incidente au avut loc în regiunea Rostov din sudul Rusiei și în republica Karaceaievo-Cerkessia.

Șefa CEC, Ella Pamfilova, a susținut că cei arestați au spus că li s-au promis bani și nu au cunoștință de pedepse penale pentru acțiuni.

Două urne au fost avariate în mod similar în orașul Borisoglebsk din regiunea Voronej din sudul Rusiei, potrivit presei locale.

Autoritățile de acolo au spus că vor decide dacă vor număra buletinele stricate după încheierea votului, duminică.

Între timp, anchetatorii de la Moscova au spus că au reținut o femeie, suspectată de un comportament similar.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere, difuzate de agenţia de presă RIA, arată o tânără care introduce buletinul de vot înainte de a turna cu calm un lichid verde în urna de vot din plastic transparent. În imagini se poate observa cum un poliţist o reţine imediat după aceea. Femeia, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost ulterior acuzată de „obstrucţionarea exercitării drepturilor electorale sau a activităţii comisiilor electorale”, a transmis serviciul de presă al Comitetului de Investigaţii rus. 

O a șasea urna de vot a fost deteriorată cu vopsea de o femeie în vârstă în Crimeea anexată, potrivit presei cu legături cu forțele de securitate ale Rusiei.

Consiliul Federaţiei Ruse, sau camera superioară a parlamentului, a desemnat oficial 17 martie 2024 ca zi a alegerilor prezidenţiale.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a anunţat apoi că votul va avea loc pe parcursul a trei zile, în perioada 15-17 martie.

Moscova estimează că numărul de alegători eligibili din Rusia este de 114 milioane – dar această cifră include de fapt şi 4,5 milioane de persoane din părţile ocupate ale regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Ucraina a calificat drept ilegal votul în aceste regiuni.

În plus, 2 milioane de ruşi care trăiesc în alte ţări au dreptul de a vota.

                                                                                                   Adina Bucur Silav