26 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 22:15
No menu items!

FOTO. Rusia a adus unități de delfini militari în Marea Neagră

spot_img

Rusia a desfășurat delfini antrenați în timpul invaziei sale în Ucraina pentru a proteja o bază navală din Marea Neagră, transmite Institutul Naval al SUA.

Potrivit Institutului Naval al SUA, Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopol, adăpostite chiar în interiorul unui dig. Ar fi fost mutate acolo în februarie, aproximativ în perioada declanșării invaziei asupra Ucrainei, potrivit unei analize a imaginilor din satelit.

Sevastopol este cea mai importantă bază navală a Marinei ruse din Marea Neagră.

Delfinii ar putea fi însărcinați cu operațiuni de combatere a scufundărilor – un rol tradițional pentru care atât SUA, cât și Rusia au antrenat mamiferele marine. Acest lucru ar putea împiedica forțele de operațiuni speciale ucrainene să se infiltreze în port pe sub apă pentru a sabota navele de război.

În interiorul portului, multe nave de mare valoare ale Marinei rusești sunt dispuse în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, dar sunt vulnerabile la sabotajul subacvatic, potrivit imaginilor din satelit, publicate de Institutul Naval al SUA.

Foto: H I Sutton Illustration / USNI News / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

În timpul Războiului Rece, Marina sovietică a dezvoltat mai multe programe de mamifere marine, inclusiv antrenamente cu delfini în Marea Neagră. Unitatea a avut sediul la Kazachya Bukhta, lângă Sevastopol, unde se află și astăzi.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, unitatea a trecut la armata ucraineană. Deși au existat încercări de a o menține operațională, abia a rămas deschisă. Odată cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, unitatea a trecut sub controlul Marinei ruse. Ulterior, programele privind mamiferele marine au fost extinse și au revenit la serviciul operațional.

Acest lucru face parte din reinvestirea mai amplă a armatei ruse în programele pentru mamifere marine în ultimii 10 ani, incluzând unitatea Flotei Mării Negre și o operațiune separată în Arctica.

Nu doar zona arctică a dat semne de utilizare sporită a mamiferelor marine rusești. În 2018, delfinii Flotei Mării Negre au fost desfășurați timp de mai multe luni la baza navală rusă din Marea Mediterană, în Tartus, Siria, potrivit unor imagini din satelit. Țarcurile mobile folosite pentru acea desfășurare au fost foarte asemănătoare cu cele poziționate în prezent în portul Sevastopol.

R. Dan