1.8 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 20:09
No menu items!

FOTO/ Protest spontan al angajații din Sănătate, în fața Guvernului: Au acordat o pomană de 100 de lei

spot_img

Zeci de membri ai Federaţiei SANITAS din România au participat, vineri dimineaţă, la o acţiune spontană de protest în faţa Guvernului, nemulţumiţi de faptul că Executivul nu acordă tuturor angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă Socială majorările salariale prevăzute de lege.

Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, a explicat că în jur de 80.000 de angajaţi din sistemul sanitar şi din sistemul de asistenţă socială sunt afectaţi de neaplicarea unitară de către Guvern a prevederilor legii salarizării.

“E un protest spontan, la care ar fi putut participa sute de oameni. Colegii mei sunt în Piaţa Victoriei deoarece sunt nemulţumiţi, pentru că zilele trecute s-a lucrat la o ordonanţă despre care au zis că va repara o parte din problemele legii 153, adică neaplicarea unitară a acesteia exact pentru cei care muncesc cel mai mult şi care au salariile cele mai mici – muncitori, infirmiere, îngrijitoare, personal TESA. Ei au în continuare un rol important în acest joc al pandemiei. Acolo, (în proiectul Guvernului, n.r.) se anunţă nişte creşteri de 100 de lei, de 112 lei, la unii 10 lei, un fel de pomană – plus că nu se revine la ceea ce scrie în legea 153”, a declarat Leonard Bărăscu, pentru Agerpres.

Preşedintele Federaţiei SANITAS a solicitat Guvernului să reia dialogul social cu organizaţia sindicală.

“Nu a fost acordată tranşa din 2021 la aceste categorii – muncitori, infirmiere, îngrijitoare, personal TESA, o parte din biologi, urmând ca doza financiară din 2022 să vină undeva în anul 2022. În schimb au acordat o pomană de 100 de lei. Mi se pare un pic crud: au fost eroi, martiri, dar mor pe capete. Acest Guvern ar trebui măcar să repare şi să refacă dialogul social cu sindicaliştii”, a menţionat Leonard Bărăscu.

Preşedintele Federaţiei SANITAS a precizat că nu este exclus ca organizaţia sindicală să decidă organizarea unui miting anti-guvernamental în ziua de Crăciun.

“Nu am declanşat această modalitate de protest, pentru că încă aşteptăm ca acest Guvern să se trezească. Deocamdată nu am organizat proteste pentru zilele următoare, dar dacă astăzi nu se modifică nimic, atunci nu ştiu dacă chiar în ziua de Crăciun o să facem o surpriză tuturor membrilor Guvernului, inclusiv domnului prim-ministru sau chiar domnului preşedinte, cu care o să încercăm marţi să avem o întâlnire”, a încheiat Leonard Bărăscu.

                                                                                                                    Adina Silav