19.6 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 10:56
No menu items!

FOTO. Peste 150 de civili, evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol

spot_img

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi seară, că 156 de femei şi copii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie.

“În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.

Astăzi, 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a afirmat Zelenski.

Zelenski a menţionat că eforturile continuă pentru ca toţi cei rămaşi în Mariupol şi Azovstal să fie evacuaţi.

“Este dificil. Însă avem nevoie de toţi cei care stau acolo: civili şi militari. Nu a existat vreo zi în care să nu vorbim despre această problemă, în care oamenii noştri nu au încercat să o rezolve. Da, am reuşit să obţinem o încetare a focului de aproape trei zile ca să funcţioneze coridorul umanitar”, a spus el.

Civilii care au fost evacuați de la Mariupol sunt afectați fizic, dar mai ales psihic.

„Așa cum spunea o fată, putem începe o viață de la zero. Dar eu nu vreau să fac asta! Viața mea dinainte era atât de frumoasă, de ușoară…”, a spus o tânără care se numește Tatiana.

„Ni s-a spus că adăpostul nostru nu va rezista la o lovitură directă, că vom fi îngropați de vii acolo, că va fi o groapă comună… eram conștienți cu toții că nu va veni nimeni să ne salveze”, a povestit Elina Țibulcenko, și ea evacuată din subteranele uzinei Azovstal.

Aproximativ 100 de mii de oameni mai sunt în Mariupol.

După evacuarea civililor din combinat, acesta a devenit însă din nou ținta rușilor, care au declanșat un asalt inclusiv cu trupe la sol.

„Un asalt puternic asupra combinatului Azovstal se desfășoară în aceste momente. Rușii folosesc vehicule blindate, tancuri, un număr mare de soldați și încearcă să ducă la capăt un asalt amfibiu. Cerem ca civilii aflați aici să fie evacuați de urgență și duși într-un loc sigur”, a transmis Sviatoslav Palamar, comandant al regimentului Azov.

Patru coridoare umanitare către Zaporojie

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că pentru miercuri sunt plănuite patru coridoare umanitare către Zaporojie, “dacă va permite situaţia”, informează cnn.com.

Prin cele patru coridoare ar urma să fie evacuaţi oameni din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasilivka.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO:Nexta