16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:48
No menu items!

FOTO. Lacul Balaton din Ungaria, transformat într-un „tărâm al minunilor”

spot_img

Lacul Balaton, cunoscut sub numele de „Marea Ungariei”, a suferit o transformare captivantă, deoarece vânturile puternice au făcut ca apele sale să se reverse pe zonele de coastă, creând formațiuni de gheață încântătoare. Imagini uluitoare care surprind acest fenomen au fost împărtășite pe pagina de Facebook MetFigyelő, relatează Blikk.

Vânturile necruțătoare au biciuit apele Lacului Balaton, a cărui temperatură sunt la doar câteva grade peste zero grade, ceea ce a făcut ca mai multe zone de pe malul lacului să fie supranumite „tărâmul de gheață”. La primele ore ale dimineții, temperaturile au variat între -6 și -13 grade Celsius, în timp ce apa a menținut o temperatură medie de 2,2 grade Celsius. Acest lucru a dus la înghețarea malurilor, formând peisaje pitorești acoperite de gheață. MetFigyelő, o pagină de știri și monitorizare a vremii, a prezentat fotografii din Balatonmária, Balatonfenyves, Balatonlelle, Balatonboglár și Fonyód, surprinzând frumusețea în evoluție a regiunii.

Lacul Balaton, care se întinde pe o suprafață de 592 de kilometri pătrați, cu un țărm de 236 de kilometri și o lățime medie de 15 kilometri, este cel mai mare lac din Europa Centrală. Nu este doar o minune naturală, ci și o destinație turistică esențială, atrăgând vizitatori de pretutindeni.

Ministerul ungar al Apelor emite un avertisment cu privire la pericolele pe care le reprezintă înghețul Lacului Balaton, în special pe malurile nordice.

„În unele zone, există deja un strat subțire de gheață, dar nu este în niciun caz sigur. Este nevoie de o grosime de cel puțin 8-10 centimetri de gheață pentru a putea merge în siguranță pe ea, iar pentru asta este nevoie de temperaturi mult sub zero grade atât noaptea, cât și ziua”, a avertizat Zoltán Illés, membru al Serviciului de salvare pe apă, pentru InfoRadio.

Autoritățile monitorizează îndeaproape situația, îndemnând publicul la prudență și reamintindu-le oamenilor că zonele înghețate ar putea să nu fie atât de sigure pe cât par. Frumusețea Balatonului transformat reamintește de capacitatea naturii de a uimi și inspira, dar siguranța oamenior rămâne primordială pe măsură ce iarna își țese magia de gheață peste „Marea Ungariei”.

 

 

Amalia-Alessandra