18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 17:50

FOTO Pompierii români impresionează Grecia. Presa: “Par că au venit de pe o altă planetă!”

spot_img

Pompierii români aflați în misiune în Grecia și care acționează aproape non-stop în pădurile cuprinse de flăcări din insula Evia, au impresionat localnicii, autoritățile și presa. Mai multe publicații au scris în detaliu despre modul în care s-au organizat și despre cum acționează în lupta cu flăcările. “Par că vin de pe o altă planetă”, scrie fimes.gr

112 pompieri sunt în Grecia într-un convoi uriaș plecat din România pentru a ajuta la stingerea incendiilor care mistuiesc mare parte din țară. Este prima dată când România trimite un convoi terestru într-un alt stat, într-o astfel de misiune.

Pompierii români luptă fără încetare cu focarele de incendiu, iar jurnaliștii aflați în preajma lor au scris impresionați despre felul în care acționează românii.

“Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare, scrie presa greacă.

Jurnaliștii dau detalii despre modul în care s-au organizat românii, imediat după ce au sosit în Insula Evia, cea mai grav afectată, la acest moment, de incendiile care au izbucnit în Grecia.

“La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul menționat.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat luni, 9 august, că acţiunea pompierilor români continuă în zona Spathari din insula Evia

„Începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acţionează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetaţia uscată şi fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenţia asigurându-se cu 6 maşini de stingere şi 2 cisterne. Totodată, 6 salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, spun cei de la DSU.

C.D.