13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:54

FOTO EXCLUSIV Un comisar de la Investigarea Fraudelor și șeful Gărzii de Mediu Călărași, reținuți de DNA

spot_img


  • UPDATE

DNA a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă că Stelică Tănase, ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Călărași – Serviciul de Investigare a Fraudelor și Vasile Gîdea, comisar șef al Comisariatului Județean Călărași din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, au fost reținuți joi după-amiază sub acuzațiile de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (două acte materiale) și complicitate la dare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

“În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tănase Stelică a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunțător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași (denunțător), pretinzând că are influență asupra acestuia și că-l poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv”, se arată în comunicatul DNA.

Concret – potrivit procurorilor, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011. “În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană – SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărțite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile, persoana intermediară și directorul executiv adjunct al APIA Călărași”, mai arată anchetatorii.

În plus, susțin aceștia, în aceeași perioadă, comisarul Stelică Tănase l-ar fi ajutat pe administratorul grupului de firme să-i dea mită directorului executiv adjunct al APIA Călărași, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași. Banii nu au ajuns însă la directorul APIA.

Stelică Tănase Stelică și Vasile Gîdea au fost prezentați vineri magistraților Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Un comisar al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Călărași și unul dintre șefii Gărzii de Mediu din același județ au fost reținuți, vineri dimineața, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că vizat de anchetă este și un om de afaceri din Capitală.

Raluca Dan

FOTO: Liviu Untaru