17 C
București
marți, 15 iunie 2021 - 19:54

FOTO Doi fotbaliști români au refuzat să îngenuncheze pentru mișcarea „Black Lives Matter”

spot_img

Anglia – România, amicalul de gală disputat la Middlesbrough, a debutat cu un gest devenit tradiție la meciurile din Anglia: jucătorii au îngenuncheat în semn de solidaritate cu mișcarea „Black Lives Matter” și lupta împotriva rasismului. 9 jucători români au făcut același gest. Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu au refuzat să îngenuncheze, notrază gsp.ro

Începând din luna iunie a anului trecut, toate meciurile din Anglia au debutat cu un astfel de moment. „Ritualul” a avut loc și astăzi, în ciuda faptului că jucătorii englezi fuseseră huiduiți de fani acum 4 zile, la precedentul meci, tocmai pentru decizia de a îngenunchea înaintea fluierului de start.

La fel cum s-a întâmplat în amicalul Angliei cu Austria, fanii britanici prezenți în tribune i-au huiduit din nou pe jucătorii naționalei „Albionului”.

Aceștia au repetat gestul de la meciul cu Austria, fiind copiați și de nouă dintre cei 11 jucători ai „tricolorilor”. Din tabăra lui Rădoi, Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu au refuzat să îngenuncheze.


Nicolae Stanciu a mai trecut printr-un asemenea episod, când el și colegii de la Slavia nu au îngenuncheat la meciul cu Arsenal din această primăvară, refuzul lor fiind la acea vreme criticat de englezi.

Southgate confirmă că naționala sa va continua să se exprime astfel înaintea tuturor partidelor de la Euro 2020.

După moartea lui George Floyd, în 2020, îngenuncherea a devenit o imagine frecventă la demonstrațiile pentru egalitatea rasială din întreaga lume. Mesajul a fost politizat de mișcarea Black Lives Matter, cea care susține că reprezintă cetățenii de culoare de peste Ocean îngrijorați de „rasismul sistemic din societatea americană”.