17.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 21:36
No menu items!

FOTO. Cutremur în Turcia. Echipa de sprijin din România a ajuns în provincia Hatay

spot_img

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, unde a început să construiască baza de operaţii şi a făcut prima misiune de recunoaştere, anunţă IGSU.

Aceasta este prima zonă pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă – AFAD, cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România. 

Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii,  concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, în această dimineaţă, înainte de a începe deplasarea către locaţia bazei de operaţii stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofiţer şi 2 subofiţeri cu 2 câini de căutare-salvare au făcut o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor venite în sprijin.

Mobilizare internațională pentru Turcia și Siria lovite de cutremure

O mobilizare internațională are loc pentru a sprijini Turcia și Siria în eforturile de căutare și salvare a supraviețuitorilor precum și în tratarea acestora, după cutremurele ce au ucis mii de oameni.

Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat luni că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, informează AFP, citată de Agerpres. O delegaţie comună a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării şi armatei israeliene, formată din 150 de persoane, urma să zboare luni seară spre Turcia.

La rândul său, premierul palestinian Muhammad Shtayyeh a instruit echipele medicale şi de apărare civilă să se pregătească să călătorească în Turcia şi Siria.

Președinția suedeză a Uniunii Europene a activat mecanismul integrat al UE pentru răspuns politic la crize (IPCR) pentru a coordona măsurile de sprijin ale Uniunii ca răspuns la cutremurele din Turcia și Siria, a anunțat luni Consiliul UE. Măsurile IPCR întăresc abilitatea UE de a lua decizii rapide în fața unor crize majore transsectoriale ce necesită un răspuns la nivelul UE. Prin acest mecansim, președinția Consiliului coordonează răspunsul politic la criză prin aducerea împreună a instituțiilor UE, statelor membre și altor actori cheie.

SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia și China sunt printre alte națiuni ce și-au oferit asistența iar apeluri au fost lansate comunității internaționale pentru a relaxa unele restricții politice privind ajutorul ce intră prin nord-vestul Siriei, ultima enclavă controlată de rebeli și una dintre zonele cele mai grav afectate de cutremur.

                                                                                                                    Adina Silav