13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 14:02

FOTO. Cum se pregătește Klaus Iohannis de Valul 4

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, impunerea de măsuri discriminatorii pentru persoanele nevaccinate. El a spus că pandemia poate fi depășită prin vaccinare, nu prin discriminare și a îndemnat Guvernul să fie rezonabil atunci când gândește campania de vaccinare. Președintele a făcut aceste declarații după ce a lansat un nou mesaj legat de ecologie și schimbările climatice și s-a plimbat cu o barcă cu motor electric pe lacul din parcul natural Comana.

”Noi suntem în al doilea an de pandemie. Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem învinge pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare. Vaccinul e disponibil la liber și oamenii trebuie să înțeleagă că am ajuns aici, cu puține cazuri, și datorită vaccinării. Altfel e evident că vom avea valul 4, cum a apărut deja în vestul Europei. Valul 4 este valul care întinde între cei nevaccinați. Știu că și persoane vaccinate au fost depistate pozitiv, dar nu fac boala cu simptome grele. Vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii”, a spus Iohannis la Comana.

Întrebat dacă susține obligativitatea vaccinării pentru categorii vulnerabile, pentru profesori și medici, Iohannis a spus că ”e o discuție care va fi tot mai intensă. Cred că e inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat, pentru că oamenii se duc cu încredere la spital. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului, deci mă aștept să fiu tratat la spital, nu să plec bolnav. Este însă foarte complicat pentru că din varii motive medicale unii nu pot fi vaccinați. Am avut mai multe discuții cu medici, adevărul e că în jur de 90% din personalul medical e vaccinat, discuția devine mai degrabă teoretică. Cei nevaccinați sunt mai degrabă personal auxialiar. Dacă guvernul vrea să vină cu o campanie de tip premiu, loterie sau altceva, dacă dă rezultate e bine, dar să vedem la ce costuri. Toată campania de vaccinare e gratuită, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilității”.

”Nu putem să-i constrângem pe oameni să facă lucruri pe care nu le înțeleg. Cu vaccinarea trebuie să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat, oamenii trebuie să se vaccineze. Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe. Chiar dacă e posibil să se introducă anumite restricții pentru persoane nevaccinate în cinematoigrafe, restaurante, asta nu rezolvă problema”, a mai spus Iohannis care a vizitat Parcul Natural Comana din apropierea Bucureștiului. 

Cu barca pe Lacul Comana

Miercuri, președintele a lansat un nou mesaj legat de ecologie și schimbările climatice și s-a plimbat cu o barcă cu motor electric pe lacul din parcul natural.

”Vreau să atrag atenția asupra zonelor naturale protejate. Avem mai multe în România, ele au o importanță deosebită pentru mediu, dar și pentru combaterea schimbărilor climatice. Pădurea menține temperatura mai joasă. Cred că nu mai este nimeni care să nege schimbările climatice. Și în România am avut în această vară fenomenele meteo ieșite din comun: inundații grave, caniculă. Trebuie să conștientizăm importanța acțiunilor care combat schimbările climatice și trebuie să protejăm mediul”, a spus Iohannis la Comana.

”Am venit în această zonă frumoasă pentru a descuta despre proiectele de punere în valoare a zonei Comana (…) E nevoie să conștientizăm importanța acestor locuri pentru sectorul de recreere”, a mai spus președintele.

Ulterior, el a spus că barca cu care s-a plimbat are motor electric.

Raluca Dan