17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:17
No menu items!

FOTO. Acțiune de amploare desfăşurată de cele 10 state riverane fluviului Dunărea. Ce s-a descoperit în România

spot_img

Construcţii ilegale amplasate în albia Dunării au fost descoperite de către autorităţile din România în timpul unei acţiuni desfăşurate la nivel european, la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea. În cadrul acţiunii organizate simultan în cele zece ţări, au fost constatate 130 de infracţiuni.

O construcţie din beton, cornier şi tablă, care se întinde până în albia fluviului Dunărea şi care a fost amplasată ilegal a fost descoperită, la începutul acestei luni, de către poliţiştii de la Postul de Poliţie Transporturi Navale Sulina, împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina. Construcţia, amplasată în zona milei marine 1,5 pe braţul Sulina al Dunării nu are avizul legal al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sau al Apelor Române.

Tot luna aceasta, poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi Navale Feteşti au identificat, în zona kilometrului fluvial 68, în comuna Unirea, judeţul Călăraşi, o construcţie plutitoare, tip ponton de acostare ambarcaţiuni, ancorat de mal, prevăzut cu o pasarelă pietonală, aparţinând unui bărbat, din municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi, pentru care nu a fost emisă autorizaţie de gospodărire a apelor.

În ambele cazuri au fost deschise dosare penale vizând infracţiunea de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii, pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau notificarea unei astfel de lucrări.

Construcţiile realizate ilegal pe Dunăre au fost descoperite în cadrul acţiunii „Clean Waters”, care s-a desfăşurat în perioada 26 septembrie – 9 octombrie 2022 şi care s-a realizat concomitent în Germania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova şi România. Aceasta a fost prima acţiune de acest fel la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea.

„Activităţile de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei şi securităţii activităţilor pe apă, în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum şi protejarea ecosistemului acestor zone. De asemenea, acţiunile au vizat respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, prevenirea şi combaterea poluării, transportului naval de pasageri, verificarea personalului navigant şi a conducătorilor de ambarcaţiuni, pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigaţie a navelor, având la bord echipajul minim de siguranţă, respectarea regimului juridic al frontierei de stat şi prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale”, arată Poliţia Română.

În urma activităţilor desfăşurate de către cele 10 state riverane fluviului Dunărea, au fost constatate 130 de infracţiuni, aplicate 340 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 25.000 de euro.

Dintre acestea, în România, au fost constatate 19 infracţiuni la Legea nr. 191/2003 privind transportul nava, respectiv personal navigant depistat sub influenţa băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuţiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum şi punerea în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă.

Au fost constatate 10 infracţiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

În timpul acţiunii, poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au descoperit, în cooperare cu autorităţile vamale, două containere, care ar fi conţinut 14.556 de jucării, susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală ale mai multor mărci.  Mărfurile, având o valoare de piaţă estimată la 714.000 de lei, au fost reţinute în vederea continuării cercetărilor.

                                                                                                                Adina Silav