8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 9:49
No menu items!

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, condamnat la cinci ani de închisoare

spot_img

Fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel București la cinci ani închisoare cu executare în dosarul “Motorina”, în care este acuzat alături de soții Radu și Diana Nemeș de complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.

Instanța a mai decis că Blejnar nu are voie să exercite pe o perioadă de cinci ani, după ce iese din închisoare, mai multe drepturi civile, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcțiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcții de conducere în cadrul autorităților statului cu competențe în domeniul fiscal.

În același dosar, soții Radu și Diana Nemeș au fost condamnați la 9 ani închisoare, respectiv 7 ani închisoare.

Ceilalți inculpați în dosar, între care și fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, au primit pedepse cuprinse între 3 ani și șase luni și 8 ani de închisoare.

Instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de ANAF și i-a obligat pe Sorin Blejnar, soții Nemeș și ceilalți inculpați din dosar să plătească suma de 242.642.205 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi și penalități) calculate până la data executării integrale a plății.

Pentru achitarea acestor sume, judecătorii au dispus menținerea sechestrului asigurător pus pe bunurile și conturile inculpaților și firmelor condamnate în dosar.

Totodată, în cazul soților Nemeș, instanța a decis confiscarea specială cu privire la suma de 13.212.000 dolari SUA.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.