20.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 7:01
No menu items!

Fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș, în carantină la Rahova după ce a fost condamnat la 8 ani închisoare

spot_img

Fostul edil al Sectorului 6 Cristian Poteraş, condamnat definitiv, vineri, la 8 ani de închisoare, a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile

poterasfoto: ziarulring.ro

După cele 21 de zile de carantină în care i se vor face și toate verificările medicale, reprezentanții ANP îi vor stabili lui Cristian Poteraș regimul şi locul de detenţie. Fostul edil s-a predat la câteva ore după publicarea sentinței la Poliția Capitalei, de unde a fost dus la Penitenciarul Rahova.

Cristian Poteraş a fost condamnat, vineri, de magistrații Curții de Apel București, la 8 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată. Potrivit aceleiaşi sentinţe, fostului edil i-au fost interzise mai multe drepturi pe o perioadă de 5 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Prima sentință în acest dosar, dată de Judecătoria sector 6, în aprilie 2014, fusese de achitare.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi 6 funcţionari publici. Astfel, Gheorghe Florică, Petre Boncea şi Dumitru Vultur au primit câte 5 ani închisoare pentru abuz în serviciu, Daniel Moise a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Cristina Popescu şi Dorina Piftor au primit câte 3 ani, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de 7 ani.

Curtea de Apel Bucureşti a decis şi desfiinţarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil. De asemenea, judecătorii au decis şi confiscarea mai multor sume de bani. Este vorba despre 19,9 milioane de euro de la Marian Jean Căpăţînă, ceea ce reprezintă preţul obţinut din vânzarea a două terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831, respectiv 3.053 metri pătraţi. De la Ion Nicolae Berendea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 810.000 de euro, ceea ce reprezintă preţul obţinut din vânzarea unui teren de peste o mie de metri pătraţi, amplasat în acelaşi sector.

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a 6 titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

În mod identic, a arătat DNA, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au retrocedat terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar cu încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

M. Nedelcu