10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 9:55

Fostul președinte al Israelului, Shimon Peres, a încetat din viață. Șefi de stat și de guvern, la funeralii

spot_img

Shimon Peres, premier şi ulterior preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit miercuri la Tel Aviv, după ce în urmă cu două săptămâni a suferit un accident vascular major, transmite BBC News online.

Shimon Peres a fost de două ori premier şi a avut un mandat de preşedinte al Israelului.

În 1994, pentru rolul jucat în negocierile unui acord de pace cu palestinienii, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de premierul Yitzhak Rabin, care a fost ulterior asasinat, şi de liderul palestinian Yasser Arafat.

Numeroși șefi de stat și de guvern și-au anunțat prezența la funeraliile fostului președinte israelian și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Shimon Perez, care vor avea loc vineri la cimitirul de pe Muntele Hertzl din Ierusalim, a anunțat agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit presei israeliene, și-au anunțat deja prezența președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și secretarul de stat, John Kerry. De asemenea vor fi prezenți la Ierusalim candidata democrată la președinția SUA Hillary Clinton și soțul ei, fostul președinte american Bill Clinton.

Este așteptat și Papa Francisc. La funeralii ar urma să ia parte totodată demnitari din Marea Britanie, Canada și alte state din America de Sud, Asia și Africa.

Nu și-a anunțat prezența nici unul dintre șefii statelor arabe vecine.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri omologului său israelian, Reuven Rivlin, un mesaj de condoleanțe la moartea lui Shimon Peres, afirmând că acesta a fost un lider cu adevărat vizionar.

“Shimon Peres va rămâne în amintirea noastră și a întregii umanități ca una dintre personalitățile lumii pentru care nu există comparații, un lider cu adevărat vizionar, prin întreaga sa activitate politică de prim-ministru și președinte al Israelului, părinte fondator al statului Israel, luptător neobosit pentru o soluție durabilă în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A fost un adevărat om de stat, pentru care pacea a reprezentat mereu o cale de urmat, cu o profundă încredere în umanitate și progres. În România, ne vom aminti mereu de prietenia sa sinceră și profundă față de poporul român, Shimon Peres fiind primul președinte israelian care a vizitat țara noastră în anul 2010”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va participa vineri la funeraliile fostului președinte al Statului Israel Shimon Peres.

Și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat miercuri că va participa la funeraliile naționale ale lui Shimon Peres, care vor avea loc în Israel.

“Folosesc acest prilej pentru a invita colegii mei, liderii grupurilor politice din Senat, să mă însoțească pentru a participa la funeraliile naționale care vor avea loc în Israel pentru înmormântarea lui Shimon Peres și fac un apel la liderii partidelor politice reprezentate în Parlament să participe la această ceremonie ca un gest de prețuire pe care noi suntem obligați să-l aducem unor adevărați oameni de stat”, a afirmat Tăriceanu, la Senat.

Conform postului de televiziune israelian Canal 10, au început deja pregătirile pentru ceremonia de pe Muntele Hetzl.

Shimon Peres va fi înmormântat între foștii premieri Ițhak Rabin și Ițhak Shamir.

R.D.

foto: thelondonpost.net