14.2 C
București
marți, 28 septembrie 2021 - 22:51

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani și-a cerut scuze pentru fuga din țară

spot_img

Fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani a încercat, miercuri, să motiveze plecarea sa bruscă din Kabul, în condiţiile în care talibanii invadaseră oraşul. Într-o declaraţie, Ghani şi-a cerut scuze poporului afgan pentru ceea ce a făcut, afirmând că nu a avut de ales, întrucât echipa sa de securitate i-a spus că rămânerea sa în oraş ar declanşa lupte stradale.

Ghani a asigurat că a fost cea mai dificilă alegere din viaţa sa, dar a acceptat să plece din Kabul pentru a evita noi vărsări de sânge.

El şi-a exprimat de asemenea regretul că, asemenea predecesorilor săi, nu a reuşit să aducă pacea şi prosperitatea în Afganistan.

„Regret profund că propriul meu capitol s-a sfârşit cu o tragedie similară cu cea a predecesorilor mei”, a spus Ghani, citat de Agerpres.

Ghani a profitat de ocazie pentru a dezminţi că ar fi luat cu el la plecarea din ţară mai multe milioane de dolari, asigurând că este gata să se supună unei anchete pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

Fostul ambasador afgan în Tadjikistan, Zahir Aghbar a afirmat că Ghani a luat cu el 169 de milioane de dolari când a fugit din Afganistan, aminteşte dpa.

Declaraţia fostului şef de stat nu menţionează nimic despre noul cabinet taliban anunţat marţi la Kabul, dar fostul preşedinte a spus că a fost întotdeauna de părere că democraţia este singurul mod de a avansa spre un Afganistan suveran şi paşnic.