1.9 C
București
vineri, 27 ianuarie 2023 - 4:03
No menu items!

Fostul premier croat Ivo Sanader condamnat pentru corupţie

spot_img

ivo_sanader

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat marţi de un tribunal din Croaţia la zece ani de închisoare într-un proces în care este acuzat că a luat mită de zece milioane de euro de la grupul energetic maghiar MOL şi de la bancă austriacă Hypo Alpe Adria Bank.

Judecătorul Ivan Turudic a dispus condamnarea lui Ivo Sanader la 10 ani de închisoare, dar și achitarea către stat, în termen de 15 zile, a unei amenzi de circa 480.000 de euro.

Condamnarea are loc la câteva zile de la achitarea de către Tribunalul Penal Internațional a doi generali croați condamnați inițial pentru crime de război. Cazul celor doi generali, dar și cel al fostului premier au fost adevărate teste pentru Croația în relația sa cu Uniunea Europeană, în condițiile în care Bruxellesul face presiuni ca oficialii de la Zagreb să combată mai eficient corupția.

Sanader este cel mai înalt oficial condamnat pentru corupţie în Croaţia, țară care se află sub atenta monitorizare a UE în ceea ce privește aderarea sa la Uniunea Europeană în iulie anul viitor. Sanader a negat toate acuzaţiile, putând face apel la pedeapsa primită.