30 C
București
marți, 16 august 2022 - 21:47
No menu items!

Fostul prefect de Galaţi Emanoil Bocăneanu, trimis în judecată pentru şantaj şi delapidare

spot_img

Emanoil Bocaneanu

Fostul prefect al judeţului Galaţi Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi l-au trimis în judecată, pe 31 ianuarie, în stare de libertate, pe Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al judeţului Galaţi şi fost director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi, fiind acuzat de trafic de influenţă (trei acte materiale), şantaj, delapidare, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (un act material), participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (două acte materiale), instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (şase acte materiale), instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Bogdan Valentin Topală, consilier prefectural la data faptelor, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, Vasile Balaban, fost inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pentru cumpărare de influenţă, Carmen Cotan, jurist, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi Laurenţiu Budur, administrator al unei societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 1 august anul trecu, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a ameninţat şi a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi (martor denunţător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituţie a lui Carmen Cotan, o prietenă a soţiei lui Bocăneanu.

„Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat preşedintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Bocăneanu mai este acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, fiind membru al comisiei, „s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câştigător la concursul desfăşurat în luna august 2013”. Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa „să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida”.

„Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei”, au mai arătat anchetatorii.

Potrivit procurorilor, în aceeaşi perioadă, Emanoil Cătălin Bocăneanu a făcut demersuri astfel încât să se asigure că firma lui Laurenţiu Budur, care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Prefectura Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi.

„În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, au mai arătat anchetatorii DNA.

O altă faptă de care este acuzat Bocăneanu, care ar fi fost comisă în perioada 2012 – 2013, este aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajaţi din Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unităţii, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al judeţului Galaţi mai este acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situaţii, la ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit pe lângă un ofiţer superior din cadrul IPJ Galaţi, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajaţi din cadrul poliţiei să achieseze la apărările formulate de un petent în instanţă, sancţionat contravenţional cu amendă şi cu suspendarea permisului de conducere.

Direcția Națională Anticorupție

Fostul prefect este acuzat şi că, în perioada octombrie – noiembrie 2013, „dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţie”, i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi. Bocăneanu a întocmit în acest sens chiar o adresă din partea Prefecturii judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate, „necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale”.

În aceeaşi perioadă, susţin procurorii, Bocăneanu ar fi impus martorei denunţătoare să achiziţioneze din banii Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi un set de manuale de drept necesare pregătirii soţiei sale pentru susţinerea examenul de admitere în magistratură.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, când a îndeplinit funcţia de director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, Bocăneanu ar fi determinat o persoană să-i monteze, pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licenţe de programe antivirus, în valoare de 200 de lei, care fuseseră achiziţionate de către instituţia pe care o conducerea.

În aceeaşi perioadă, acesta a comandat şi a impus achitarea, din banii instituţiei, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licenţă – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri şi examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituţia Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat la astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională.

Direcția Națională Anticorupție

De asemenea, Bocăneanu mai este acuzat şi că, în perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, după ce a fost numit prefect al judeţului Galaţi, a folosit „excesiv şi abuziv” patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice şi un modem de internet aparţinând Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi, deşi plecase de la această instituţie. Mai mult, a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care şi Bogdan Topală, astfel de servicii, susţin anchetatorii.

„La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara şi îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului”, au precizat procurorii.

În rechizitoriu s-a mai reţinut că Bocăneanu, în calitate de prefect, cu ocazia completării declaraţiei de avere pe anul 2013, nu a evidenţiat vânzarea a două apartamente, unul deţinut împreună cu soţia sa şi celălalt deţinut în cote părţi de soţia sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a împrumutat o persoană cu 50.000 de euro, „fără a reieşi concret provenienţa acestei sume”, potrivit DNA.

În acest dosar, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Tudorel Chirnoagă şi aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.

Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv din 15 noiembrie până pe 14 decembrie 2013.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Galaţi.

Emanoil Bocăneanu a fost numit prefect al judeţului Galaţi în luna mai 2012 şi demis pe 20 noiembrie 2013, în locul acestuia fiind numit Dorin Otrocol.

R.D.