30.7 C
București
joi, 26 mai 2022 - 17:46
No menu items!

Fostul președinte al Universității Cluj, Anton Doboș, trimis în judecată în „Valiza”

spot_img

Fostul președinte al Universității Cluj, Anton Doboș, pentru care DNA a disjuns dosar separat din „Valiza”, în care a fost condamnat Gigi Becali, este acuzat de luare de mită

Dobos Anton_SZ

Procurorii spun că în perioada 4-7 mai 2008, Becali i-a contactat direct și prin intermediari pe membrii conducerii clubului Univesitatea Cluj, dar și pe jucătorii de fotbal ai acestei echipe, pentru a le da bani. În schimb, echipa trebuia să câștige sau să facă meci egal cu CFR Cluj.

Anchetatorii au stabilit că Anton Doboș a fost cel care le-a transmis jucătorilor „oferta” lui Becali, de 1,7 milioane de euro, ca să-i convingă să câștige meciul.

Pe 7 mai 2008 urma să se desfășoare acest meci, în cadrul etapei Campionatului Național de Fotbal, liga I. CFR Cluj și Steaua București, echipa lui Becali, erau pe primele două locuri, la diferență de un punct. Dacă CFR Cluj pierdea sau făcea egal cu Universitatea Cluj, Steaua urca pe primul loc.

Pentru Steaua București, miza meciului din ultima etapă implica interese duble, respectiv de ordin sportiv, care țin de palmaresul fiecărui club de fotbal, precum și de ordin financiar, echipa de pe primul loc având acces în cea mai prestigioasă competiție europeană inter-cluburi și anume în Liga Campionilor Europeni, precum și avantaje financiare de peste 5,5 milioane de euro, reprezentând drepturi financiare acordate de UEFA pentru fiecare echipă calificată în grupele Ligii Campionilor. Alte avantaje materiale s-ar fi putut obține din vânzările de bilete pentru meciurile jucate pe teren propriu și din atragerea unor sponsori importanți.

comunicat DNA

Gigi Becali și Teia Sponte, cel care a cărat banii la Cluj, cu valiza, au fost condamnați pentru dare de mită, respectiv complicitate. Gigi Becali a primit 3 ani de închisoare, dar el era deja în penitenciar, pentru pedeapsa primită în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Teia Sponte a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, dar și Victor Pițurcă a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare în aceeași cauză.

Instanța a dispus prin decizia definitivă și confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, calculată împreună cu dobânda din 2008.

Cauza disjunsă din acest dosar, în care Anton Doboș este acuzat de luare de mită a fost finalizată abia acum deoarece învinuitul nu a putut participa la anchetă din cauze obiective, susține DNA.