19.3 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 7:03
No menu items!

Fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu – 7 ani și 8 luni de închisoare

spot_img

Decizia luată joi de magistrații Curții de Apel București este definitivă

Constantin_Nicolescu_pitesteanul.ro

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat joi la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraude cu fonduri europene. Sentința Curții de Apel București este definitivă.

Instanța l-a condamnat pe Nicolescu pentru fraude cu fonduri europene, luare de mită și instigare la abuz în serviciu, dar l-a achitat pentru acuzația de fals intelectual. Pe lângă pedeapsa la închisoare cu executare, inculpatul a primit o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi, pe o perioadă de 5 ani.

În cazul omului de afaceri Cornel Penescu, aflat deja în penitenciar în urma sentințelor primite în alte dosare de corupție, Curtea de Apel a decis condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 10 ani.

În același dosar, Grigore Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Câte 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani, au primit fostul primar al municipiului Curtea de Argeș, Gheorghe Nicuț, primarul municipiului Câmpulung Muscel, Călin Ioan Andrei, primarul comunei Budeasa, Ion Ștefan, primarul comunei Stâlpeni, Ion Popa, și Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul unor administrații locale sau instituții sociale.

Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au primit câte un an și 6 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe un termen de 4 ani.

O parte dintre inculpați au fost obligați, în plus, la returnarea sumelor fraudate cu ocazia realizării unor investiții din fonduri europene.

„Obligă în solidar pe inculpații Nicolescu Constantin, Nicuț Gheorghe, Ștefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian și Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice – ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plății, inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro”, se arată în sentință.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Constantin Nicolescu a sumei de 66.588,15 lei, menținând în parte măsurile asigurătorii instituite anterior în cazul inculpatului, în limita sumelor de 880.249,95 euro și 66.588,15 lei.

O altă măsură dispusă de judecători este cea de anulare a cererii de finanțare din fonduri PHARE pentru mai multe unități de învățământ, precum și a proceselor verbale de recepție a lucrărilor executate.