21.4 C
București
sâmbătă, 25 martie 2023 - 18:39
No menu items!

Fostul ofițer DIE Constantin Răuță rămâne cu decizia de condamnare la moarte

spot_img

constantin rauta

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins vineri cererea de revizuire a sentinței din 1974 prin care fostul ofițer al Direcției de Informații Externe (DIE) Constantin Răuță a fost condamnat la moarte, fiind acuzat de regimul comunist că a fugit în SUA, unde a solicitat azil politic, transmite Agerpres.

Instanța supremă a respins recursul lui Răuță și a menținut o decizie a Curții Militare de Apel din martie 2013, instanță care respinsese la rândul ei o cerere de revizuire a condamnării.

Constantin Răuță a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații în 1966, apoi a lucrat ca inginer la IPROCHIM București și la Ministerul Chimiei.

A fost racolat de DIE, primind numele conspirativ „Călin”, și a fost instruit să execute misiuni de spionaj în străinătate, în special împotriva NATO.

În anul 1973 a fost trimis în SUA pentru a pregăti vizita lui Nicolae Ceaușescu, însă Constantin Răuță a solicitat azil politic autorităților americane.

La data de 2 septembrie 1974 a fost condamnat în lipsă pentru trădare, fiind condamnat la moarte.

„La data de 24 noiembrie 1973, Răuță Constantin a primit misiunea și s-a deplasat în SUA pentru a transporta valiza diplomatică; ajungând pe aeroportul din New York, acesta a predat imediat organelor de poliție americane valiza diplomatică în care se aflau date și documente cu caracter ‘secret de stat’ ce făceau parte din categoria celor care se refereau la munca operativă a organelor de securitate, la aparatura tehnică și de specialitate din dotarea Ministerului de Interne folosită în scopul apărării secretului de stat, prevenirii scurgerii de informații și depistării urmelor lăsate de persoanele interesate în pătrunderea la asemenea documente, divulgând misiunea primită; de la data menționată nu s-a mai întors în țară și a lipsit nejustificat de la serviciu”, se arată în decizia de condamnare.

Constantin Răuță a lucrat timp de 24 de ani la centrul de cercetări al NASA — „Goddard Space Flight Center Greenbelt” din Maryland și pentru Marina SUA.

El a organizat proteste împotriva încălcării drepturilor omului în România, fiind prezent la audieri în Congresul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă.

După 1990, Constantin Răuță a primit pașaport românesc și a venit de mai multe ori în țară, însă în anul 2005 a fost anunțat că i s-a retras cetățenia română, deoarece are o condamnare la moarte.

Răuță susține că totul se datorează unei încercări a Serviciului de Informații Externe (SIE) de a-l racola în 1996, însă el a refuzat.

În anul 2011, Constantin Răuță a recăpătat cetățenia română, însă instanțele din România, inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție, i-au respins cererile de anulare a condamnării la moarte, fapt ce l-a determinat să înainteze o plângere la CEDO.

Tot în anul 2011, Tribunalul Militar Teritorial București, instanța de executare, a anulat mandatul de executare a sentinței de condamnare la moarte a lui Răuță.

Lucian Mera