19 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 14:09
No menu items!

Fostul ministru Marian Sârbu, consilier la ASF, trebuie să plătească daune instituţiei

spot_img

Tribunalul București l-a obligat pe fostul ministru Marian Sârbu, consilier al președintelui ASF, să achite instituției peste 56.400 lei pentru un prejudiciu al fostei autorități de pensii private, instituţie inclusă în ASF.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Conform jurnaliştilor de la profit.ro, ASF a depus reclamația împotriva lui Marian Sârbu în luna aprilie 2015, la două luni după un raport al Curții de Conturi care arăta că instituția nu a recuperat suma de 1,78 milioane de lei reprezentând prime de căsătorie și de vacanță acordate în mod nelegal în 2012 angajaților fostei CSSPP. Soţia lui Marian Sârbu, Monica Mihaela Sârbu a lucrat şi ea la ASF, dar a plecat în vara lui 2014, când a primit salarii compensatorii şi venituri de 304.849 lei, conform declaraţiei de avere din 2015.

Marian Sârbu a fost votat ca prim-vicepreşedinte al ASF în iunie 2014, dar CCR a decis că numirea este neconstituţională, deoarece fostul ministru nu avea cei 9 ani experienţă pentru acest post. Sârbu a fost numit de guvern consul în Dubai, dar după câteva luni a cerut reîncadrarea în ASF, pe funcţia de consilier al preşedintelui Mişu Negriţoiu.

Sârbu a mai fost ministru al Muncii din partea PSD în Guvernul Năstase, dar şi în guvernul Boc, din partea UNPR.  Ulterior, el a condus Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, structură care a fost înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară, și a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF.

S. M.