6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 7:44

Fostul ministru Constantin Niță, pus sub acuzare de DNA. Trebuie să plătească o cauțiune de 150.000 de lei

spot_img

Deputatul Constantin Niță (PSD), fost ministru al economiei și fost ministru al energiei, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), sub controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 150.000 lei. Niță a fost pus sub acuzare luni, pentru trafic de influență.

DNA a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că Niță are la dispoziție șase zile pentru a achita cauțiunea.

“Potrivit ordonanței de luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit înțelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) urma să -i fie remisă lui Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, care urma să fie încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru, susțin anchetatorii.

“În consecință, la data de 21.07.2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.

De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, suma cerută de fostul ministru nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. “Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”, mai subliniază anchetatorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Constantin Niță trebuie să respecte următoarele obligații:

  1. să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
  2.  să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției sau instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței;
  3. să se prezinte la Secția 1 Poliție Brașov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
  4. să nu ia legătura direct sau indirect, în nici un mod, cu anumite persoane menționate în ordonanță;
  5. să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
  6. să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
  7. să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Constantin Niță s-a prezentat luni la DNA, unde i s-au adus la cunoștință acuzațiile și i s-a atrad atenția  că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care-i revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu arestarea preventivă.

R.D.